Ga naar de inhoud

Gazon onderhoud

Onderhoud aan het gazon is meer dan een maaibeurt!
Dit moet met liefde gebeuren.

Gazononderhoud

Het onderhoud van het gazon

Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Want van een mooi onderhouden gazon, kun je langer genieten!

Het onderhoud van de grasmat is afhankelijk van de staat waarin deze verkeerd, hoe oud de grasmat is en of deze veel zon of weinig zon krijgt. Zo hebben jonge grasmatten veel meer water nodig dan oudere. Het gras mag – zeker de eerste tijd – niet uitdrogen. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden is het daarom belangrijk om te sproeien.

Het hele jaar door

verticuteren

Bemesten

Lees de tips voor een groen, gezond gazon!

”Een groene grasmat is een gezonde grasmat”

Het gazon bekalken

Wil je een mooi gazon hebben, dan is het belangrijk om de zuurgraad in de gaten te houden. Dit is o.a. een van de factoren waardoor het gazon mooi groeit. Het verhogen van een te lage pH-waarde van bodem kan door het strooien van kalk op je gazon. Het kalk wordt nahet strooien direct werkzaam en zal zorgen voor een diepgroen en mosvrij gazon. Bekalken kan het hele jaar door, mits je niet bemest in dezelfde periode. Ik maak aparte planning die geschikt is voor jouw tuin.

Het gazon maaien

De Plant Technicus Hoveniersbedrijf - Voorjaarsbeurt tuin tuinonderhoud

Wil je een mooi gazon, dan moet je het met regelmaat maaien. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich beter waardoor het gras beter groeit. Maar die wortels kunnen alleen goed groeien, als de grond de juist Ph waarde heeft en gezond is. Ook helpt maaien goed tegen het onkruid. Ik bied verschillende maaibeurten aan, ook in abonnementsvorm. Ik denk graag mee over een passend maaischema. Op deze manier blijft je gazon het gehele jaar gezond.

Bekijk hier de ‘Gazon kalender’ voor het hele jaar door een mooi gazon!

Bemesten

Als je grond een te hoge pH-waarde heeft, dan moet je bemesten. Ik werk met enkel met organische mest soorten. Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook vriendelijk voor de structuur van de bodem. Daarnaast is het beter voor het milieu. De eerste keer het gazon bemesten doe je in het vroege voorjaar; de eerste keer is tijdens de voorjaarsbeurt, en daarna bemest ik om te twee maanden voor het mooiste resultaat.

In het najaar bemest ik nog een maal met een meststof vol kalium en in de winter bekalk ik het gazon. Ook hiervoor gebruik ik uitsluitend organische meststoffen met eventueel toegevoegde zeewiermineralen. Dit zorgt voor de perfecte groei en geeft de tuin de herkenbare mooie groene kleur.

Verticuteren

Een of twee maal per jaar verdient het gazon een grondige verticiteerbeurt. Dit gebeurt met een machine welke de vilt- en mos laag van het gazon uitkamt met speciale messen. Op deze manier zorg je voor lucht in het gazon. Je creëert ruimte voor het gezonde gras om door te groeien. Ook is het raadzaam om het gazon bij te zaaien en goed te bemesten. Oneffenheden worden aangevuld met speciale gazongrond. Het enige wat jij hoeft te doen is het gazon goed nat te houden. Lees meer over de mogelijkheden voor een beregeningsysteem in jouw tuin.

Op zoek naar een gepassioneerde hovenier?

Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar wat het beste is voor jouw tuin.