Ga naar de inhoud

Een biodiverse tuin in Amersfoort

Wil je ook graag een compleet nieuwe tuin of enkel wat aanpassingen?
Ik kan je daar bij helpen.

Project

Biodiverse tuin met organische vormen en halfverharding

Een heerlijk tuin met veel bloeiende planten en rekeninghoudend met de juiste afwatering.

De wens was simpel: veel groen, weinig tegels en niet te veel strakke vormen. Met deze wensen ben ik aan de slag gegaan. Door gebruik te maken van stalen borderranden kan je borders creeën in elke organische vorm die je wilt. Ik heb in dit geval gekozen voor drie grotere borders met elk een andere vorm.

Ook is er gekozen voor het verhogen van de borders. Dit geeft een mooie organische structuur aan de tuin en creeërt direct speelsheid in het hoogteplan.

Nieuwe borders

Hergebruik beplanting

Biodiverse inrichting

Benieuwd wat ik voor jouw tuin kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op, ik kom graag kijken en gezamenlijk een stap dichter bij jouw droomtuin komen

Verharding

In overleg met de klant hebben we gekozen voor Gravier d’or. Dit is een halfverharding. Gekozen omdat het natuurlijk oogt en alsnog water doorlaat als het regent. Zo heb je geen plassen op je terras. Dit is een perfecte oplossing voor in een biodiverse tuin waarin je ook wilt genieten van een deel terras/verharding.
De klant was al in bezit van verhoogde bakken en wilde deze graag behouden. Om de bakken mooi aan te laten sluiten bij de rest van de tuin hebben we gekozen om de randen te vervangen voor Cortenstaal. Cortenstaal bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Zo krijgt het een roestige kleur. De roestige Cortenstaal randen van de plantvakken sluiten mooi aan bij de kleur van het Gravier d’or.

Terras & beplanting

Toch is er ook gekozen voor een terras met tegels. Dit om heerlijk op te kunnen eten aan een grote buitentafel. Wel hebben we ons beperkt tot maar één terras. Precies genoeg voor dit gezin van 5. Dan de beplanting. Er is een volledige border toegewijd aan eetbare planten. Frambozen, zwarte en rode bessen en bramen. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook heerlijk om van te snoepen. Net als van de appelboom overigens. Een echte Boskoopse appelsoort hoort in de eetbare border.

Hergebruik en nieuwe vaste planten

Hergebruik van heesters is altijd een goed idee! Waarom zou je ten slotte een mooie struik die je tuin al jaren mooi kleurt weg doen? De hergebruikte heesters worden wel voorzien van nieuw gezelschap: vaste planten in allerlei kleuren doen het altijd goed in combi met jouw favoriete heester. Ik heb hier gekozen voor bij-vriendelijk planten in prachtige kleuren en vormen. Echt een plaatje!
Ik heb dus gekozen voor een variatie aan vaste planten met en zonder bloemen. Want in een biodiverse tuin horen natuurlijk bijen, hommels en vlinders thuis. Met deze beplanting draag je bij aan een gezonde biodiversiteit in de tuin.

Het eind resultaat