Najaarsbeurt in de tuin
In deze periode kan je de indeling van de tuin nog eens goed onder de loep nemen zodat alles verzorgd de winter door kan komen.
In deze periode kan je de indeling van de tuin nog eens goed onder de loep nemen zodat alles verzorgd de winter door kan komen.
Najaarsbeurt
De laatste warme dagen liggen alweer achter ons. Een zomer vol groei en bloei vergt veel van de tuin. Daarom helpen we de beplanting zo goed mogelijk de winter in te gaan door middel van een najaarsbeurt.
Een najaarsbeurt van de tuin kan het perfecte begin zijn van het volgende tuinseizoen. Het klinkt wat ver maar nu al kan je de planten helpen volgend jaar weer te stralen. Maar wat is nou eigenlijk een najaarsbeurt in de tuin? Er zijn een aantal belangrijke zaken die moeten gebeuren. Op deze pagina vertel ik je welke werkzaamheden er in het najaar te doen zijn.
”Een gezonde tuin is beter bestand tegen kou, nattigheid en overige weersinvloeden! ”
Een najaarsbeurt wordt over het algemeen tussen oktober en december uitgevoerd en is net zo uitgebreid als de voorjaarsbeurt. De tuin zal richting zijn winterslaap gaan, de planten zullen in rust komen. De ideale tijd dus om te snoeien, te verplanten, vaste planten te scheuren en de gehele tuin te bemesten. Ook is dit de tijd voor grondbewerking. Groeit de tuin niet goed, dan kan dat aan de bodem liggen. De tuin omspitten en doorwerken met de je eigen compost kan je het beste doen wanneer de planten in rust zijn. Je verstoord namelijk het groei en bloei proces van de planten niet.Â
Ook is dit hĂ©t moment om bomen te snoeien. Nieuwe aanplant van bomen heesters en vaste planten kan ook in deze periode uitgevoerd worden. Dit geeft de plant een kleine voorsprong richting het voorjaar doordat de grond vaak nog wat warmer is dan in het vroege voorjaar.Â
Iets dat je niet meer hoeft te doen is grasmaaien. Door vanaf nu wat hoger te maaien voorkom je dat het gazon te lijden krijgt onder de koudere temperaturen.
Vaste planten scheuren: Sommige planten hebben het zo naar hun zin dat ze te aanwezig raken in de tuin. Veel vaste planten en siergrassen hebben de eigenschap om door te wortelen waar kan. Ze verdringen hierdoor regelmatig de andere beplanting.
De planten in toom houden doe je door te scheuren. Neem hiervoor de gehele kluit van de desbetreffende plant uit en steek met je spade de kluit in meerder stukken. Kies de stukken met de meeste en mooiste wortels uit en plant deze weer terug op de plek waar je ze wilt hebben. Het is wel zeer aan te raden om het vrijgekomen plantvak aan te vullen met verse grond en bemesting. Zo help je de plant goed op weg richting het volgende bloeiseizoen. Tip: deel de overgebleven plant kluiten met buren vrienden en familie. Zo gaan deze mooie planten niet verloren.
Snoeien van bomen en heesters: Bomen en heesters gaan in de slaap stand. Dit is dan ook het moment om de bomen en heesters na te lopen op snoei werkzaamheden. Controleer op schurende en beschadigde takken. Knip lei-vormige bomen weer in model en zorg voor verjonging bij bloeiende heesters.
Let wel: niet iedere heester moet nu gesnoeid worden. Denk hierbij aan de vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia. Vruchtdragende bomen zoals appels en peren snoei je in januari of februari weer in model. Gebruik het vrijgekomen snoeiafval als mulchlaag in de borders. Hierin overwinteren allerlei insecten, egels en andere bewoners van de tuin.
Wortels sterken in het najaar aan in de nog warme grond voordat de kou toeslaat. Daarom zorg je voor een juiste bemesting om de wortels helpen aan te sterken.
Let hierbij op dat je niet meer bemest met stikstof(N). Hierdoor gaat de plant namelijk groeien en dat wil je niet meer. Kies daarom voor een bemesting met veel Forsfor(P) en Kalium(K). Op deze manier zullen de planten en het gazon sterker en gezonder de winter doorkomen.
Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar wat het beste is voor jouw tuin.
Tuin projecten
Vind hier mijn projecten in tuin aanleg, onderhoud en beregening.Â
Hovenier in tuin onderhoud en aanleg
Tuin projecten
Vind hier mijn projecten in tuin aanleg, onderhoud en beregening.Â
Hovenier in tuin onderhoud en aanleg
Wil je meer tips en inspiratie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief