Meteen naar de inhoud

Najaarsbeurt in de tuin

In deze periode kan je de indeling van je tuin nog eens goed onder de loep nemen. 
Zodat alles verzorgd de winter door kan komen.

Najaarsbeurt

De najaarsbeurt is vooral vooruit denken

De laatste warme dagen liggen alweer even achter ons. Een zomer vol groei en bloei vergt veel van de tuin. Daarom helpen we de beplanting zo goed mogelijk in rust te komen door de najaarsbeurt.

Een najaarsbeurt van de tuin kan het perfecte begin zijn van het volgende tuinseizoen. Het klinkt wat ver maar nu al kan je de planten helpen volgend jaar weer te stralen. Maar wat is nou eigenlijk een voorjaarsbeurt in de tuin? Er zijn een aantal belangrijke zaken die moeten gebeuren. In op deze pagina vertel ik je welke werkzaamheden in het najaar te doen zijn.

september t/m december

Snoeien

Bemesten

Meer tips om je tuin winterklaar te maken?

”Een gezonde tuin is beter bestand tegen kou, nattigheid en overige weersinvloeden! ”

Werkzaamheden voor de najaarsbeurt

Een najaarsbeurt wordt in de regel tussen oktober en december uitgevoerd en is net zo uitgebreid als de voorjaarsbeurt. De tuin zal richting zijn winterslaap gaan, de planten zullen in rust komen. De ideale tijd dus om te snoeien, te verplanten, vaste planten te scheuren en de gehele tuin te bemesten. Ook is dit de tijd voor grondbewerking. Groeit de tuin niet goed, dan kan dat aan de bodem liggen. De tuin omspitten en doorwerken met de juiste grondsoort kan je het beste doen wanneer je planten in rust zijn. Je verstoord namelijk het groei en bloei proces van je planten niet. 

Ook is dit het moment om bomen te snoeien en begeleiden. Nieuwe aanplant van bomen heesters en vaste planten kan ook in deze periode uitgevoerd worden. Dit geeft de plant een kleine voorsprong richting het voorjaar doordat de grond vaak nog wat warmer is dan in het vroege voorjaar. 

Planten scheuren

Hydrangea petiolaris (klimhortensia) Najaarsbeurt in de tuin - De Plant Technicus

Vaste planten scheuren: Sommige planten hebben het zo naar hun zin dat ze te aanwezig raken in de tuin. Veel vaste planten en siergrassen hebben de eigenschap om door te wortelen waar kan. Ze verdringen hierdoor regelmatig de andere beplanting.

De planten in toom houden doe je door te scheuren. Neem hiervoor de gehele kluit van de desbetreffende plant uit en steek met je spade de kluit in meerder stukken. Kies de stukken met de meeste en mooiste wortels uit en plant deze weer terug op de plek waar je ze wilt hebben. Het is wel zeer aan te raden om het vrijgekomen plantvak aan tee vullen met verse grond en bemesting. Zo help je de plant goed op weg richting het volgende bloeiseizoen.

Snoeien

Snoeien van bomen en heesters: Bomen en heesters gaan in de slaap stand. veel van deze planten laten hun bladeren in deze periode vallen. Vaak nadat ze eerst een prachtige herfstkleur hebben gekregen! Dit is dan ook het moment om de bomen en heesters na te lopen op snoei werkzaamheden. Controleer op schurende en beschadigde takken. Knip lei-vormige bomen weer in model en zorg dat je voor verjonging zorgt bij bloeiende heesters. Let wel: niet iedere heester moet nu gesnoeid worden. Denk hierbij aan de vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia. Vruchtdragende bomen zoals appels en peren snoei je in januari of februari weer in model. De wortels sterken aan in de nog warme grond voordat de kou toeslaat. Daarom zorg ik voor een juiste bemesting om de wortels helpen aan te sterken.
De plant Technicus - Winterbloeiers Najaarsbeurt - Hamamellis

Op zoek naar een gepassioneerde hovenier?

Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar wat het beste is voor jouw tuin.

Projecten

Bekijk de verschillende projecten die ik heb gedaan.

Vind hier mijn projecten in tuin aanleg, onderhoud en beregening. 

Hovenier in tuin onderhoud en aanleg

Waarom De Plant Technicus

15 jaar ervaring

Ecologische gedachte

Meedenkend

Persoonlijk & eerlijk