Ga naar de inhoud

Voorjaarsbeurt in de tuin

In deze periode kan je de indeling van je tuin nog eens goed onder de loep nemen. 
Zodat alles verzorgd de winter door kan komen.

Voorjaarsbeurt

Voorjaarsbeurt in de tuin ontzorgd

Met de eerste zonnestralen begint het tuinieren wellicht al te kriebelen. Maar. na een koude, natte winter heeft de tuin wel wat extra aandacht nodig.

Een voorjaarsbeurt van de tuin kan het perfecte begin zijn van een heerlijk tuinseizoen. Wat is nou eigenlijk een voorjaarsbeurt in de tuin? Er zijn een aantal belangrijke zaken die moeten gebeuren.

Maart t/m mei

Bemesten

Snoeien

Zorgt voor bloei

Krijg jij al voorjaarkriebels?

Lees wat je zelf al kunt doen om de tuin een kickstart te geven dit seizoen!

Werkzaamheden voor de voorjaarsbeurt​

Een voorjaarsbeurt wordt in de regel rond maart en april uitgevoerd en is net zo uitgebreid als de najaarsbeurt. De tuin moet uit zijn winterslaap komen en ik kan hem hier bij helpen. Tijdens de voorjaarsbeurt loop ik alle planten na in de tuin. Alle borders worden onkruidvrij gemaakt en de gazons en borders worden bemest. Ook kan het gazon geverticuteerd worden. Klimplanten worden vastgezet en zo nodig worden. De tegels kunnen alg- en aanslag vrij gemaakt worden. Kortom er is werk aan de winkel.

Ook is het goed om tijdens de voorjaarsbeurt de beregening-systemen na te kijken. Eventuele mankementen kan ik dan direct repareren voordat het systeem weer volop in gebruik gaat.

Vaste planten knippen

Tuinonderhoud in de winter - voorjaarsbeurt

Vaste planten sterven tot aan het oppervlak af in het najaar. Het is in vele gevallen leuk om deze te laten staan voor wat structuur in de tuin. Mooi wanneer er sneeuw of dauw op terecht komt. Ook is het goed voor de fauna in de tuin. Allerlei soorten insecten verschuilen zich in de winter onder afgevallen en afgestorven bladeren. Om de vaste planten een handje te helpen halen we alle overgebleven dode bladeren en takjes weg. Op deze manier kan het nieuwe loof in alle ruimte terug groeien.

Snoeien & bemesten

In het voorjaar valt er een hoop te snoeien. Hagen kunnen flink terug gesnoeid worden. Deze zullen volledig terug groeien en worden niet te groot wanneer er nu wat extra aandacht aan besteed wordt. Vroeg bloeiende heesters kunnen ook direct na de bloei worden gesnoeid. Heeft de hortensia nog oude bloemen? Knip deze er van af en snoei direct het oudere hout weg. Zo verjong je de plant elk jaar en blijft de plant mooi.

Nadat je in het najaar vooral bemest hebt met kalium doe je dat nu met stikstof, magnesium en fosfor. Deze mineralen zorgen voor een mooie groene kleur, sterke wortels en bovenal een mooie bloei. Kijk per plantsoort hoeveel je ze bemest en wanneer precies. Sommige planten groeien te veel wanneer je ze te vroeg bemest bijvoorbeeld. Zorg dat je je gazon ook bemest, het liefst meerdere keren per jaar. De draad kwijt over wat er wanneer bemest moet worden? Vraag onder aan de pagina een bemesting schema aan. Ik help je hier graag mee!

Voorjaarsbeurt in de tuin - De Plant Technicus

Zie hier alle werkzaamheden op een rijtje:

  • Snoeien van bijvoorbeeld heesters,vaste planten, siergrassen etc;
  • Leiden van klimplanten;
  • Onkruidvrij maken van borders;
  • Gazon onderhoud;
  • Bestrating onkruid en algen vrij maken;
  • Tuin bemesten;
  • Verticuteren en bemesten van het gazon.

Op zoek naar een gepassioneerde hovenier?

Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar de wensen en mogelijkheden in jouw tuin.