Gazon onderhoud

Onderhoud aan het gazon is meer dan een maaibeurt! Dit moet met liefde gebeuren. 

Het onderhoud van het gazon

Als je straks weer van je gazon kunt genieten wil je natuurlijk dat het er mooi groen uitziet. Belangrijke stappen bij gazon onderhoud zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en maaien. Want van een mooi onderhouden gazon, kun je langer genieten!

”Gezond gras is prachtig groen”

De aanleg van uw tuin

Er komt zoveel kijken bij de aanleg van een tuin!

Het gazon onderhouden

Het onderhoud van de grasmat is afhankelijk van de staat waarin deze verkeerd, hoe oud de grasmat is en of deze veel zon of weinig zon krijgt. Zo hebben jonge grasmatten veel meer water nodig dan oudere. Het gras mag – zeker de eerste tijd – niet uitdrogen. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden is het daarom belangrijk om te sproeien.

Het gazon bekalken

Wil je een mooi gazon hebben, dan is het belangrijk om de zuurgraad in de gaten te houden. Dit is o.a. een van de factoren waardoor het gazon mooi groeit. Het verhogen van een te lage pH-waarde van bodem kan door het strooien van kalk op je gazon. Het kalk wordt nahet strooien direct werkzaam en zal zorgen voor een diepgroen en mosvrij gazon. Bekalken kan het hele jaar door, mits je niet bemest in dezelfde periode. Ik maak aparte planning die geschikt is voor jouw tuin.

Het gazon bemesten

Als je grond een te hoge pH-waarde heeft, dan moet je bemesten. Ik werk met zowel organische- als minerale meststoffen.

Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook vriendelijk voor de structuur van de bodem. Daarnaast is het heel geschikt voor een gazon bemesten op arme zandgrond.

Het gazon bemesten doe je in het vroege voorjaar; de eerste keer strooien in tijdens de voorjaarsbeurt, en daarna om te twee maanden.

Voor de winter bemest ik nog 1keer en in de winter bekalk ik het gazon weer. Ik maak uitsluitend organische meststoffen met toegevoegde zeewiermineralen. 

De Plant Technicus Hoveniersbedrijf - Voorjaarsbeurt tuin tuinonderhoud

Het gazon maaien

Wil je een mooi gazon, dan moet je dit met regelmaat maaien. De wortels ontwikkelen zich beter, waardoor het gras beter groeit. Maar die wortels kunnen alleen goed groeien, als de grond goed en gezond is. Ook helpt maaien goed tegen het onkruid. Ik bied verschillende maaibeurten aan, ook in abbonementsvorm. Ik denk graag mee naar een passende oplossing, zodat je het hele jaar door van een mooi gazon kan genieten.