Ga naar de inhoud

Het gehele jaar door een prachtig gazon met de gazon kalender

  Het gehele jaar door een prachtig gazon met de gazon kalender

  De Plant Technicus

  Een groen gazon 12 maanden lang

  Een groene grasmat is een bron van trots voor elke tuinliefhebber. Of je nu een uitgestrekt gazon hebt of een bescheiden stukje groen, de juiste zorg gedurende het hele jaar is essentieel om een gezond gazon te behouden. In deze blog over  gazon onderhoud willen we je graag meenemen door de seizoenen en je voorzien van tips voor het onderhoud van je gazon. Met onze gazon kalender weet je altijd wat je te doen staat om je gazon in topconditie te houden. Lees verder om te ontdekken hoe je jaar na jaar kunt genieten van een prachtig gazon dat de buren jaloers maakt!

  De Plant Technicus Hoveniersbedrijf - Voorjaarsbeurt tuin tuinonderhoud

  Lente

  Maart - mei

  • Verticuteren: In de vroege lente, meestal in maart of april, is het een goed moment om te verticuteren. Hiermee verwijderen we mos en vilt uit de bovenlaag van het gazon, waardoor lucht, water en voedingsstoffen beter bij de wortels kunnen komen.
  • Bemesting: We gebruiken een stikstofrijke meststof om de groei van het gras te stimuleren. Hiervoor kiezen wij altijd een organische meststof met een hoger stikstofgehalte om het gazon een flinke boost te geven.
  • Maaihoogte: We beginnen met maaien zodra het gras begint te groeien, meestal in maart of april. Gedurende het voorjaar maaien we op ongeveer 3 tot 4 centimeter. 

  Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

  Gazon onderhoud - de plant technicus (1)

  Zomer

  Juni - augustus

  • Frequentie maaien: In de zomermaanden groeit het gras snel. Daarom maaien we het gazon wekelijks op een hoogte van ongeveer 3 tot 4 cm.
  • Bemesting: In de zomermaanden krijgt het gazon een evenwichtige meststof om de groei te ondersteunen en de kleur te behouden. Denk hierbij aan de juiste NPK verhouding voor de juiste groei en groene kleur.
  •  

  Herfst

  September - november

  • Verticuteren: In de late zomer of vroege herfst is het opnieuw tijd om te verticuteren om de grond voor te bereiden op de herfst- en wintermaanden.
  • Frequentie maaien: We verminderen de maai frequentie naarmate het weer kouder wordt. Toch maaien we nog steeds regelmatig, maar verhogen we de maaihoogte naar ongeveer 5 tot 6 cm.
  • Bemesting: In deze tijd geven we het gazon een najaarsmeststof met een hoger kaliumgehalte om de wortelgroei te stimuleren om zo het gras winterklaar te maken.
  •  

  Winter

  December - februari

  • Laatste maaien: We stoppen met maaien zodra de groei stopt, meestal is dit in november. Het is namelijk belangrijk om het gras niet te kort te maaien voor de winter.
  • Bladeren verwijderen: Bladeren worden weg geharkt en ander afval wordt verwijderd van het gazon om te voorkomen dat het gras verstikt. Soms mulchen we het blad op het gazon met onze speciale mulchmaaier
  • Winterklaar maken: Een laatste bemesting voor het gazon met een wintermeststof om de wortels te beschermen tegen vorst.
  Gazon kalender gazon onderhoud - de plant technicus

  Meer weten over onderhoud van het gazon?

  Dankzij de inzichten die je hebt opgedaan in deze blog over gazononderhoud, ben je nu goed uitgerust om je gazon door alle seizoenen heen te verzorgen. Van het verticuteren in het voorjaar tot de winterklaar maken van je gazon, elke stap die je neemt draagt bij aan een groener, gezonder gazon dat de aandacht trekt.

  Wil je weten welke mogelijkheden ik bied voor het onderhouden van jouw gazon? Ontdek de tips, trucs en beste praktijken voor gazononderhoud en maak van jouw gazon het gesprek van de buurt. Begin vandaag nog met het transformeren van je gazon tot een weelderige, groene oase!