Ga naar de inhoud

7 tips voor een mooi gazon

  7 tips voor een mooi gazon

  De Plant Technicus

  Hoe krijg je een mooi, gezond gazon?

  Een mooi gazon vergt best wel wat werk en aandacht, maar met de juiste stappen kun je ervoor zorgen dat je gazon er prachtig groen en gezond uitziet. Ik geef je hier een paar tips die ik ook altijd toepas bij de tuinen in mijn onderhoud.

  1. Maai je gazon regelmatig

  Maai het gras regelmatig om de lengte te behouden die je wenst. Kies een maaihoogte die past bij de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Een gezonde grasmat heeft een lengte van ongeveer 4 centimeter. Maai je met grote regelmaat? Laat dan het gemaaide gras op het gazon liggen om de bodem te voeden.

  2. Geef je gazon regelmatig water

  Beregen je gazon diep en regelmatig om ervoor te zorgen dat het goed gehydrateerd blijft. Geef het gras minimaal 2,5 cm water per week en meer in drogere omstandigheden.

  3. Bemest je gazon

  Voed je gazon met meststoffen om het gezond te houden. Kies een meststof die past bij de tijd van het jaar en de behoeften van je gras.

  Geef bijvoorbeeld meer stikstof in het groeiseizoen en bemest met meer fosfaat in het najaar. ’s Winters is het verstandig om kalk over het gazon te strooien.

  4. Verwijder onkruid en mos

  Houd je gazon vrij van onkruid en mos. Verwijder deze planten met de hand of gebruik een verticuteermachine. Deze machine slaat het mos en vilt in de grasmat omhoog waardoor het makkelijk te verwijderen is. Meer ruimte voor gezond gras!

  gazononderhoud gazon aanleg aanleg gazon

  5. Belucht je gazon

  Belucht je gazon door met een vork of beluchter kleine gaatjes in de grond te maken. Dit zorgt ervoor dat de wortels van het gras beter water en voedingsstoffen kunnen opnemen en kan ook helpen om de bodem te beluchten.

  6. Zaai kale plekken in

  Repareer kale plekken in je gazon door nieuw graszaad te zaaien of graszoden te leggen. Zorg ervoor dat de nieuwe grasplanten voldoende water krijgen en beschermd worden tegen voetverkeer tot ze goed gevestigd zijn.

  Let op bij het gebruik van nieuwe graszoden, er kan verschil in gras zichtbaar blijven.

  7. Controleer op plagen

  Controleer je gazon regelmatig op tekenen van plagen, zoals insecten, schimmels of ziekten. Als je problemen ontdekt, neem dan maatregelen om ze te behandelen voordat ze zich verspreiden.
  Er zijn tal van biologische bestrijdingsmethoden mogelijk. Informeer bij mij welke van toepassing zijn.

  gazon

  Hulp nodig bij het gazon?

  Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je gazon met wat onderhoud er mooi en gezond uitziet. Het vergt wat werk en aandacht, maar het is de moeite waard om dit er in te steken zodat je een prachtig gazon hebt waar je het hele jaar van kunt genieten.

  Wil je hulp bij het behouden van een groen en gezond gazon? Stuur mij een e-mail of vul het contactformulier in. Ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek en eventueel een onderhoudsplan op maat.