Ga naar de inhoud

Aanleg van (half)verharding

Elke soort bestrating behoeft zijn eigen ondergrond. Een goed verdicht ondergrond van zand of  puin is van groot belang. Het goed verdichten van deze ondergrond zorgt voor een langer behoud van het straatwerk.

Aanleg van (half)verharding

Welke verharding kies jij voor de tuin?

Wil je (half)verharding in de tuin hebben? Ik kan je helpen met de juiste keuze voor jouw tuin. Keuze uit tegels, grind, houtspippers of split. Zo kunnen we van een lege plek in de tuin een sfeervol terras maken of een mooi wandelpad in de tuin aanleggen. 

Ik kan je helpen bij de keuze van de juiste materialen en kleuren, alles wat compleet bij je wensen aansluit.

duurzaam

paden

Aanslag verwijderen

Krijg jij al voorjaarkriebels?

Lees wat je zelf al kunt doen om de tuin een kickstart te geven dit seizoen!

Welke soorten verharding heb je?

Half verharding

Aanleg biodoverse tuin - De Plant Technicus Hoveniersbedrijf

Onder halfverharding verstaan we grind, split, boomschors, houtsnippers en kleischelpen.

Half verharding moet aangelegd worden op een stabiele ondergrond. Bij zware en intensieve belasting van halfverharding, is het verstandig om de paden op te sluiten met opsluitbanden of klinkers. Zo voorkomen we het wegzakken van het pad.

Voordelen halfverharding:
– Goed waterdoorlatend
– Goed toe te passen in ronde vormen
– Natuurproduct
– Schades makkelijk te verstellen met hetzelfde materiaal

Halfverharding is een eenvoudig en relatief goedkope manier om bijvoorbeeld een looppad of oprit aan te leggen of gedeelte van een voortuin te bedekken. Een voordeel van deze manier van verharden is dat het goed water doorlaatbaar is. Hemelwater zal dan ook snel afgevoerd worden. Om de halfverharding goed op z’n plek te houden, maak ik gebruik van grindmatten. Deze matten zorgen ervoor dat grind en split goed blijft liggen.

Aanleg van verharding (sierbestrating)

Tegels en klinkers zijn er in vele soorten en maten. De rustige uitstraling van een grote tegel is prachtig maar vergt precisie in de aanleg, klinkers vragen meer stabiliteit van de ondergrond, en een wildverband tegel vraagt creativiteit omdat daar meer in af te wisselen is. Voor extra waterdoorlatendheid en een groene uitstraling zijn grastegels ook een mooie manier van bestraten.

Elke soort bestrating behoeft zijn eigen ondergrond. Een goed verdicht ondergrond van zand of  puin is van groot belang. Het goed verdichten van deze ondergrond zorgt voor een langer behoud van het straatwerk. Ik maak geen gebruik van worteldoek. Onkruid komt niet van onderen, maar van boven. Zo voorkom ik dat er overmatig gebruik gemaakt wordt van materialen die de natuur niet kan afbreken. 

Aanleg tuin - De plant technicus

Op zoek naar een gepassioneerde hovenier?

Maak dan snel een afspraak. Samen kijken we naar de wensen en mogelijkheden in jouw tuin.