Ga naar de inhoud

Zo houd je de tuin stralend in een regenachtige zomer

  Zo houd je de tuin stralend in een regenachtige zomer

  De Plant Technicus

  Een gezond gazon met de juiste verzorging

  Als hovenier met jarenlange ervaring in tuinonderhoud en beregening, wil ik vandaag enkele tips delen over hoe je je tuin het beste kunt verzorgen tijdens een natte zomer. Hoewel regen essentieel is voor een gezonde tuin, kan te veel regen ook problemen veroorzaken. Hier zijn mijn adviezen om je tuin prachtig te houden, zelfs tijdens een regenrijke zomer.

  De plant technicus - tuinonderhoud natte zomer regen

  Zorg voor goede drainage

  Een van de belangrijkste aspecten van tuinonderhoud in een natte zomer is het zorgen voor goede drainage. Overmatig water kan de wortels van planten doen rotten en de groei belemmeren. Hier zijn enkele manieren om de drainage in je tuin te verbeteren:

  • Verhoogde bedden: Overweeg om verhoogde bedden aan te leggen. Dit helpt overtollig water weg te laten stromen en voorkomt dat plantenwortels verdrinken.
  • Grind of zand: Meng grind of zand door je tuingrond om de afwatering te verbeteren. Dit is vooral nuttig voor kleigronden die van nature slecht doorlatend zijn.
  • Drainagesystemen: Installeer een eenvoudig drainagesysteem zoals Franse drains om water weg te leiden van je planten en gras.

  Bodemverbetering
  Werk aan het verbeteren van je bodemstructuur door organisch materiaal toe te voegen, zoals compost. Een goed doorlatende bodem helpt om overtollig water snel af te voeren en bevordert een gezonde wortelontwikkeling.

  Pas je beregeningssysteem aan

  Hoewel dit misschien voor de hand ligt, vergeet niet om je beregeningssysteem aan te passen tijdens een natte zomer. Te veel water geven kan schadelijk zijn. Moderne beregeningssystemen hebben vaak sensoren die de bodemvochtigheid meten en de watergift automatisch aanpassen. Als je zo’n systeem hebt, zorg ervoor dat het correct is ingesteld. Voor oudere systemen kan het handmatig aanpassen van de sproeitijden en -frequentie nodig zijn.

  Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

  Plantenkeuze & onderhoud

  Kies planten die goed bestand zijn tegen vochtige omstandigheden. Sommige planten kunnen beter tegen natte voeten dan andere. Enkele goede opties zijn:

  • Hosta’s
  • Moeraslantaarn (Lysichiton)
  • Astilbe
  • Varens

  Deze planten gedijen goed in vochtige grond en helpen je tuin er groen en gezond uit te laten zien, zelfs tijdens een regenachtige zomer. Maar denk ook aan het gazon. Een nat gazon kan snel beschadigd raken door overmatige voetverkeer en waterophoping. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je gazon:

  • Luchtig maken: Prik met een riek gaatjes in het gazon om de bodem te beluchten en de afvoer van water te verbeteren.
  • Kalk: Overweeg om kalk toe te voegen aan je gazon om de pH-balans te verbeteren en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.
  • Maaien: Maai je gras regelmatig, maar niet te kort. Langere grassprieten helpen het water beter af te voeren en voorkomen erosie.

  Een natte zomer is een groene tuin

  Een natte zomer hoeft niet het einde van een mooie tuin te betekenen. Met de juiste maatregelen kun je ervoor zorgen dat je tuin gezond blijft en bloeit, ongeacht het weer. Zorg voor goede drainage, kies de juiste planten en pas je onderhoudstechnieken aan de omstandigheden aan. Als je deze tips volgt, kun je zelfs in de meest regenachtige zomers genieten van een prachtige, weelderige tuin.

  Heb je nog vragen of behoefte aan professioneel advies? Neem gerust contact met mij op. Ik sta altijd klaar om je te helpen je tuin in topconditie te houden!