Ga naar de inhoud

Tuinonderhoud in januari

    Tuinonderhoud in januari

    De Plant Technicus

    Voorbereiden op het groeiseizoen

    Met de komst van januari breekt een nieuwe fase aan in de tuinonderhoud. Ondanks de winterse kou biedt deze maand echter nog steeds mogelijkheden voor taken de tuin. In dit blog delen we praktische tips en taken die je kunt uitvoeren om je tuin, kuipplanten en bomen goed te verzorgen. Van het beschermen van kuipplanten tegen de vorst tot het snoeien van fruitbomen, ontdek hoe je je tuin in optimale conditie kunt houden en je voorbereiding kunt treffen voor het aankomende groeiseizoen.

    Gazon kalender gazon onderhoud - de plant technicus

    Sneeuw, vorst en gladheidsbestrijding

    In januari is er een grote kans op sneeuw. Verwijder de sneeuw van coniferen en andere groenblijvende heesters om buigen en het breken van takken te voorkomen. Sneeuw in de borders is echter geen probleem, omdat het isolatie biedt voor je vaste planten. Vermijd lopen op het gras bij vorst om bruine plekken in je gazon te voorkomen. Gebruik bij gladheidsbestrijding geen strooizout, maar strooizand! Strooizout is schadelijk voor tuinplanten en dieren. Het veroorzaakt vaak vergeling van de planten en groeiachterstand, wat pas later in het seizoen merkbaar is.

    Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

    Tuinonderhoud in de winter - voorjaarsbeurt

    Snoeien

    Zelfs in de winter is snoeien mogelijk! Januari is de perfecte tijd om fruitbomen en knotwilgen te snoeien, waardoor je werk in het voorjaar wordt verminderd. Let op: snoei alleen als het niet vriest, omdat snoeiwonden kunnen invriezen bij vorst. Gedurende de eerste twee weken van januari kun je ook nog steeds de druif snoeien. Creëer 2 hoofdtakken en snoei alle recht opgroeiende takken terug tot 1 knop boven de hoofdtak. Creëer als het ware kapstokjes.

    Let op dat na half januari de sapstroom van veel planten en bomen weer op gang komt, dus wees voorzichtig met wat je nu nog snoeit. Sommige planten kunnen doodbloeden als je ze na half januari snoeit, waaronder de Walnoot (Juglans), Esdoorn (Acer) en Berk (Betula). Snoei deze dus niet na half januari! De kastanje (Aesculus) kan daarentegen wel worden gesnoeid, net als de vijgenboom.

    Boomverzorging

    Wist je dat je verantwoordelijk bent voor de bomen op je terrein volgens wetgeving? Of je nu eigenaar bent van een tuin, gemeente of provincie, je bent aansprakelijk voor schade veroorzaakt door omvallende bomen of grote takken. Houd je bomen daarom in goede conditie. Raadpleeg ons bij twijfel altijd! Onze deskundige boomverzorger komt graag langs voor een check en geeft je advies om ongelukken te voorkomen.

    In januari kun je het opschot rondom je boom verwijderen. Dit zijn scheuten die vanuit de grond omhoog komen. Voorkom dat er een overmatige hoeveelheid opschot ontstaat door de scheuten niet af te knippen, maar voorzichtig los te draaien.

    Controleren van kuipplanten

    Een van de taken die je deze maand kunt uitvoeren, is het zorgen voor je kuipplanten. Zorg ervoor dat ze op een plek staan waar het niet vriest, zoals in een tuinkas. Om extra bescherming te bieden, kun je de planten inpakken met stro en rietmatten, wat goed isoleert en de warmte vasthoudt. Hoewel de planten niet mogen uitdrogen, hebben ze niet veel water nodig, omdat ze met de lagere temperaturen minder verdampen. Het is normaal dat er in deze tijd van het jaar wat bladeren van de planten vallen. Verzamel de gevallen bladeren van je gazon en bestrating en voeg ze toe aan je composthoop. Laat het blad in de borders vooral liggen. Lees hier meer over composteren. Vergeet ook niet af en toe je kas te luchten voor frisse lucht, maar doe dit alleen als het niet vriest!

    Gazon kalender gazon onderhoud - de plant technicus

    Meer weten over onderhoud van de tuin in januari?

    Terwijl we de wintermaand januari doorlopen, hopen we dat deze blog je heeft voorzien van waardevolle inzichten en praktische tips om je tuin in optimale staat te houden in de wintermaand. Voor meer diepgaande informatie en uitgebreide begeleiding bij tuinonderhoud, kan je altijd vrijblijvend contact opnemen.Â