Ga naar de inhoud

Tuinonderhoud in de maand maart

  Tuinonderhoud in de maand maart

  De Plant Technicus

  Hoe krijg je een mooi, gezonde tuin en gazon?

  In maart begint het tuinseizoen weer langzaamaan op gang te komen na de winterperiode. Hoewel het weer nog wisselvallig kan zijn, zijn er toch al vele klusjes die je in de tuin kunt uitvoeren om je voor te bereiden op de lente. Hier zijn enkele suggesties voor wat je kunt doen in de tuin in maart.

  1. Schoonmaken en opruimen

  Verwijder bladeren, takken en ander tuinafval dat zich tijdens de winter heeft opgehoopt. Het is niet erg dat er nog wat blad in de borders ligt. Spit dit door de bovenlaag heen zodat het als bodemverbeteraar werkt. Snoei de laatste dode takjes af van de vaste planten. Verwijder het onkruid en veeg de paden en terrassen mooi schoon.

  2. Gras maaien

  Als het weer het toelaat, kun je het gras voorzichtig maaien om het te laten groeien en om te voorkomen dat het te lang wordt. Zorg ervoor dat de grasmaaierbladen niet te laag staan om schade aan het gras te voorkomen. Een goede hoogte van het gras is minimaal 4 centimeter.

  3. Planten en zaaien

  In maart kun je alvast beginnen met het voorzaaien van vroegbloeiende planten en groenten, zoals sla, radijs, (sier)erwten, paprika en Spaanse pepers. Het is ook een goed moment om vaste planten en struiken te planten of te verplanten, voordat de groeiperiode in maart begint.

  4. Snoeien

  Sommige struiken en bomen kunnen in maart worden gesnoeid, zoals rozen, Clematissen, siergrassen en najaarsbloeiers zoals de Viburnum Tinus. Dit bevordert de nieuwe groei en het zorgt ervoor dat de planten gezond blijven.

  De plant technicus - hoveniersbedrijf in onderhoud, beregening en beplanting .

  5. Bodemverbetering

  Maart is ook een goed moment om de bodem voor te bereiden op de lente. Spit de grond om en voeg compost of mest toe om de bodem te verrijken en te beluchten.
  Denk hierbij wel om de kleine en nieuwe plantjes in de tuin. En bemest niet te veel. Doe indien nodig eerst een Ph-test. Deze zijn via mij te koop.

  6. Beregening nakijken

  Om te voorkomen dat in droge periode de beregening in de tuin niet werkt is het verstandig deze aankomende maand al te controleren. Zorg er voor dat alle sproeiers vrij van zand en grond zijn en test het gehele systeem. Zijn er aanpassingen nodig aan het systeem? Nu is de tijd om deze aan te pakken voordat de tuin volledig in groei en bloei staat.

  beregening

  Hulp nodig bij het onderhoud in het voorjaar?

  Er is erg veel te doen maar met deze tips kun je in maart alvast aan de slag in de tuin en je voorbereiden op het komende tuinseizoen. Hulp nodig bij onderhoud aan de tuin? Plan dan een voorjaarsbeurt voor de tuin in via het onderstaande contactformulier.