DE PLANT TECHNICUS

De mooiste klimplanten voor in de tuin of op balkon!

Geef de muur of schutting een natuurlijke uitstraling met een prachtige klimplant.

Een klimplant zorgt voor een mooie, groene uitstraling

Een klimplant tegen de muur of schutting ziet er altijd romantisch uit. Je ziet het veel bij huizen in de stad die een prachtige begroeiing tegen het pand aan hebben. Maar ook op een balkon is de klimplant een graag geziene plant. Er zijn vele soorten klimplanten, met en zonder bloem, speciaal voor in de volle zon of juist schaduwrijke plekken. Een klimplant op je balkon of in de tuin is altijd een goed idee! 

Klimop - De Plant Technicus

Een klimplant brengt meer warmte en groene rust in je tuin of op je balkon!

Klimmers in verschillende kleuren en mATEN

Wisteria (Blauweregen)

Dit is een van de mooiste klimmers die er is als je het mij vraagt. De paars-blauwe of witte trossen met bloemen hangen prachtig naar beneden. Prachtig tegen de muur van je huis of tegen de schutting. Als je deze plant blijft snoeien, komt ie nog voller terug wanneer deze weer gaat groeien. Een echte aanrader voor een muur of schutting vol met kleur dus! 

Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn)

De Toscaanse Jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd, is een bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen. De plant heeft ook nog eens prachtige bladeren, die ook groen blijven in de winter, mits deze wel beschut staat. 

Deze plant is een goede klimmer en is geschikt voor in de grond en voor in potten, bijvoorbeeld op je balkon.  Het is een echte zonaanbidder, en staat dus het beste in de volle zon. Deze klimplant dient wel gesnoeid te worden. Het beste kan je dit doen als de plant uitgebloeid is. 

klimop hedera

Hedera hibernica (klimop)

Niet voor iedereen een favoriet, maar toch is deze klimop wel een van de meest voorkomende klimplanten in Nederland. Het is een prachtige klimmer, met grote, donkergroene bladeren. Er bestaan van de Hedera soort wel honderden soorten, maar dit vind ik de mooiste.  Deze plant groeit snel en daarom veel gebruikt als natuurlijke (bodem)bedekker. 

Omdat de plant zo snel groeit, wordt deze ook aangeboden als kant-en-klaar haag en hoef je niet lang te wachten tot je een afscheiding vol hebt met deze klimmer! 

Passiflora (passiebloem)

Een geliefde klimmer en in vele tuinen en balkons te vinden! De Passiflora heeft prachtige kleuren en een lange bloeitijd, wat hem extra geliefd maakt. Hij groeit snel en overal! Het is dus verstandig om de plant een klein beetje in de gaten te houden, en tijdig te snoeien. 

Klimop - De Plant Technicus

Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)

De klimhortensia is een prachtige klimmer en kan zich, door zijn hechtwortels, aan praktisch ieder oppervlak vasthechten. De klimhortensia bloeit in juni-augustus met prachtige grote witte bloemschermen. Ook een voordeel, deze klimmer is winterhard en kan een beetje kou prima verdragen.  

Clematis (Bosrank)

Er zijn van de Clematis ruim 297 soorten. Elk met een eigen kleur of bijzondere kenmerk. De clematis soorten bloeien over verschillende periodes in het jaar. Hierdoor heb je ook Clematissoorten die in de winter hun blad houden, zoals de  Clematis ‘Apple Blossom’, de ‘Armandii’ en de Clematis ‘Snowdrift’. De meeste Clematissoorten staan graag in de volle zon of half schaduw. De Clematis mag gesnoeid worden, maar pas na het bloeiseizoen, m.u.v. de late bloeiers. Deze snoei je in het voorjaar! 

 

oliver-ash-aHqymkcYg70-unsplash
Klimplanten - Wilde Wingerd - De Plant Technicus Hoveniersbedrijf

Parthenocissus (Wilde Wingerd)

Er bestaat geen mooiere herfstkleur dan die van de wilde wingerd. Deze klimplant kan wel twintig meter lang worden en zo hele muren of schuttingen bedekken. Snoeien is niet nodig, maar kan het hele jaar door. 
 
Voorkom dat hij over glas of hout groeit, want hij is daar lastig van te verwijderen. Deze klimplant heeft een onopvallende bloei in de maand juli, hij kleur dan groen. Daarna verkleurd deze klimmer in prachtige herfstkleur tinten, voornamelijk rood! 
 
Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmannii’ is zelfhechtend en kan een gevel helemaal bedekken. De standplaats kan zonnig, halfschaduw of schaduw zijn.
 
 
Een klimplant tegen de muur ziet er niet alleen fraai uit, het is ook fijn voor de insecten die hier schuilen of hun honing vandaan halen! 

Wilt u meer weten over welke klimplanten er geschikt zijn voor uw balkon of tuin? Ik help u graag verder! 

De Plant Technicus - Hovenier onderhoud en aanleg

wat neem ik mee

Persoonlijke aanpak

Samen de mogelijkheiden bekijken om de tuin zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij uw persoonlijke wensen.

12 jaar ervaring

Al vanaf jonge leeftijd is de interesse in tuinieren aanwezig. Inmiddels al ruim 12 jaar werkzaam in de groensector. 

kennis & meedenken

Ik beschik over een ruime plantenkennis en denk dus graag mee over een perfect beplantingsplan voor uw tuin.

Hovenier in aanleg, onderhoud
en advies.
Geplaatst in Beplanting en getagd met , .