Ga naar de inhoud

Water in de tuin

    Water in de tuin

    De Plant Technicus

    Water in de tuin, overlast of meer dan welkom?

    Het is de laatste jaren steeds vaker erg droog in Nederland. Maar vaak wordt deze droogte opgevolgd door erg natte perioden. Wat voor invloed heeft dit op jouw tuin en hoe geef jij zelf op de juiste manier de planten water?

    Veel tuinen bevatten veel verharding. Grote terrassen en paden met tegels en klinkers. Hoosbuien zorgen steeds vaker voor veel wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten en tuinen onderlopen. Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en een groen dak help jij om deze wateroverlast te verminderen.

    Teveel verharding

    Zorgen dat veel water niet voor problemen zorgt doe je door het opvangen van regenwater in gras, beplanting, vijver, regenton of ondergrondse infiltratiekratten. Ook door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen zorg je voor een betere water regulatie. Bomen bieden schaduw, verkoeling maar nemen vooral veel water op. Hoe meer groen in de tuin hoe beter dus!!

    Halfverharding

    Toch verharding in de tuin? Denk dan eens goed na over halfverharding als grind split of boomschors. Dit is water doorlatend waardoor het sneller wordt opgenomen door oppervlak.

    Het groene dak

    Beplanting vraagt water. Daarom is het voor elke tuin goed om te zorgen dat minstens 60% van jouw tuin uit groen bestaat. Vergeet je schuurdak niet. Hier kunnen wij een groen sedum dak op plaatsen waardoor er meer water wordt opgenomen. Ook zorgt een groen dak voor minder hittestress in jouw tuin. Win-win dus!
    Duurzaam tuinieren

    Beregening

    Maar wat als we midden in een droge periode zitten? Je planten staan te verpieteren maar je wilt ook zuinig zijn met het beschikbare water. Een regenton is hiervoor een hele goede oplossing. Gebruik het opgevangen water voor je planten. Een andere oplossing kan zijn dat je een beregeningsysteem aanlegt. Een volledig geautomatiseerd systeem geeft op vooraf ingestelde momenten de juiste hoeveelheid water aan jouw planten en gazon. Niet te veel, niet te weinig. Op deze manier biedt je de ondersteuning aan je planten zonder al te veel water te verspillen.

    Zelf water geven

    Geef je toch zelf water? Zorg dan dat je enkele keren per week grondig water geeft in plaats van elke dag wat oppervlakkig. De plant neemt deze grote hoeveelheid water op waardoor deze er weer dagen tegenaan kan. Zorg er ook voor dat je de plant zelf niet nat maakt wanneer de zon schijnt. Het blad kan hierdoor verbranden en dus verkleuren!
    Beregening - de plant technicus