De mooiste hortensia's op een rijtje!

Er is werk aan de tuin, het hele jaar door! Deze hortensia’s zijn geschikt voor de tuin of op je balkon!

De Hortensia is een eyecatcher

De hortensia is in Nederland een populaire plant. Vaak wordt de plant geassocieerd met oudbollig, maar niets is minder waar. Doordat de hortensia zulke prachtige bloemen geeft, is het een ware eyecatcher in de tuin of op het balkon. Er bestaan trouwens vele soorten, ruim 100 stuks die over de hele wereld hun oorsprong hebben.
”Door de volle bloembollen/pluimen heb je een pallet van kleuren en bloemen in je tuin of balkon.”
Aanleg biodoverse tuin

Meer weten over tuinonderhoud?

Ontdek wat ik in tuinonderhoud voor je kan doen

Hortensia's voor in de tuin of op het balkon

Hydrangea paniculata (Pluimhortensia)

Dit vind ik persoonlijk een van de mooiste hortensia’s. De naam zegt het eigenlijk al, maar de pluimhortensia heeft bloemen in de vorm van een pluim. De pluimhortensia heb je in twee soorten, de ”Limelight” en de “Bobo”. De plant beschikt over stevige pakken en kunnen ook flink groeien als je ze niet snoeit. De struik kan wel tot 2 meter hoogte groeien. De pluimhortensia heeft het liefst een zonnige plek, half schaduw is ook mogelijk. De bloei periode is tussen augustus en oktober!
Hortensia - de plant technicus

Hydrangea macrophylla (bolhortensia)

Hydrangea macrophylla is een bolhortensia met een bijzondere bloemkleur. De bloemkleur is roze met een witte rand. De bolhortensia’s blijven laag, max 70cm, en zijn dus perfect voor kleine balkons en in bloembakken. Er zijn vele kleuren en maten onder de bolhortensia’s. Waarschijnlijk de bekenste kleuren, roze, blauw en wit. Bloeitijd van juni t/m augustus.

Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ (Sneeuwbalhortensia)

Wellicht dat dit een van de bekendste Hortensia’s is. De grote witte bollen bloemen vallen direct op. In tegenstelling tot de andere ”bol” hortensia’s, kun je de sneeuwbalhortensia ieder jaar tot op circa 30 cm boven de grond terugsnoeien. Doordat de bollen met bloemen erg zwaar kunnen zijn, is het fijn als je de plant ondersteund met een bamboestokje oid.

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een uitstekende klimhortensia, en kan zich, door zijn hechtwortels, aan praktisch ieder oppervlak vasthechten. Deze klimmer is zelfs winterhard en kan je gerust in de kou laten staan. Het is geen snelle groeier en je zal ook pas in het tweede jaar bloemen krijgen. Het beste heeft hij het naar zijn op een plek in de halfschaduw. De klimhortensia is gebaat bij een voedingsrijke, vocht doorlatende grond. De bloeitijd is van mei t/m augustus.

Verzoringstips voor de Hortensia

Bij de Hortensia moet je goed letten op de juiste grond, snoeien en water geven. Doordat de plant zo lang bloeit is het belangrijk dat je de plant ook bemest. Wist je dat de kleur van de hortensia wordt beïnvloedt door de zuurgraad van de grond? Bij een zure grond wordt je Hortensia blauw, bij een neutrale grond blijft hij zijn eigen kleur en met veel kalk in de grond krijgt de hortensia een roze kleur. Hier moet je goed op letten als je hem gaat bemesten. De beste tijd om je Hortensia te bemesten is in het voorjaar en het najaar.
Geplaatst in Beplanting en getagd met , .