Ga naar de inhoud

Biodiversiteit in de tuin

    Biodiversiteit in de tuin, hoe doe je dat?

    De Plant Technicus

    Biodiversiteit, wat is dat?

    Iets wat steeds belangrijker wordt in de tuinen; biodiversiteit. Maar wat is het precies? En hoe kunt u dit toepassen in de tuin of op uw balkon? Kort gezegd is biodiversiteit de rijkdom van de natuur, waaronder alle planten- en diersoorten vallen. Samen houden zij de natuur in evenwicht. Eigenlijk is een biodiverse tuin een tuin waarin veel leeft, zowel planten als dieren en insecten.

    Hoe maak je een biodiverse tuin?

    Om uw tuin biodivers te maken hoeft u geen groene vingers te hebben. Een biodiverse tuin is een gezonde tuin. U heeft minder kans op plagen, kan beter tegen de seizoenswisselingen en er is volop leven in uw tuin, denk aan insecten en vogels. Vogels leven voornamelijk boven de grond, maar zijn gebaat bij een gezonde bodem. Hierin leven namelijk wormen en andere beestjes die meewerken aan de biodiversiteit. Hoe maakt u uw tuin biodivers? Dat is eigenlijk heel simpel. Begin bij de planten en probeer daarin goed af te wisselen met soorten. Probeer te spelen met hoogtes, en met natte en drogere plekken in de tuin. En probeer zoveel mogelijk planten te kiezen uit je eigen regio/land. Vlinders zijn ooit rupsen geweest en die houden van een bepaalde soort boom/plant. Ondanks het niet leuk is dat de rupsen uw planten op eten, vind u het wel leuk als u veel vlinders in de tuin heeft, toch? Zorg daarom voor een overdaad aan groen. Zo kan de natuur zijn gang gaan, maar blijft de tuin een lust voor het oog.

    Een biodiverse tuin is een gezonde tuin. U heeft minder kans op plagen, kan beter tegen de seizoenswisselingen en er is volop leven in uw tuin. Door verschillende gewassen te plaatsen in een plantenborder, versterk je de overige beplanting. Zo zijn ze beter bestand tegen ziektes en groeien ze beter!

    biodiversiteit in de tuin

    Een biodiverse tuin oogt ook natuurlijk!

    U kunt bijvoorbeeld oude muurtjes of schuttingen laten staan. Insecten vinden het heel prettig om hier eitjes in te leggen. Vaak groeien hier ook prachtige hagen of klimoppen in de buurt. Hier komen weer bijen, vlinders en hommels op af. Denk bijvoorbeeld aan de clematis of de kamperfoelie. Een echte aanwinst voor de tuin is een kruidentuintje. Hierin groeien natuurlijk de kruiden, maar door de bloei trekt dit enorm veel insecten en vogeltjes aan. Gebruik bij een biodiverse tuin geen pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen. Hier sterven insecten van en de vogeltjes die ze opeten worden hier ook ziek van. Veel plagen en ziekten zijn op een biologische manier wel te bestrijden. Lees hiervoor mijn tips over biologische bestrijding.

    Tips voor een biodiverse tuin!

    • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden;
    • Door bloemen komen insecten naar de tuin, een belangrijk aspect voor de tuin;
    • Maak een eigen composthoop door oude bladeren etc op een berg in de tuin te leggen. Dit vinden de egels leuk in de herfst.
    • Pas uw beplanting aan op de seizoenen;
    • Maak vogelhuisjes en broedplekken voor de vogels in uw tuin;
    • Insectenhuisjes zijn de ideale plek voor bijen en hommels in uw tuin;
    • Laat in het najaar een deel van de gevallen bladeren in de tuin liggen. Hierin nestelen egels en verschillende insecten.
    Biodiverse-tuin-de-plant-technicus.jpg