Ga naar de inhoud

5x groene beplanting in de winter

  5x groene beplanting in de winter

  De Plant Technicus

  Groen in het winterseizoen

  Groenblijvende planten zijn een essentiële toevoeging aan elke tuin, waardoor je zelfs tijdens de wintermaanden kunt genieten van mooi groen in de tuin. Deze planten, die vaak in de zomer bloeien, zorgen ervoor dat je tuin zowel in de zomer als in de winter een lust voor het oog blijft. Voor een optimale groei plant je deze winterharde planten bij voorkeur in het najaar. De nog warme grond stimuleert de wortelontwikkeling waardoor ze in de lente krachtig kunnen groeien. Natuurlijk is ook het voorjaar een goed moment voor het planten van deze vaste planten maar vergt het meer zorg.

  Wintergroene beplanting - de plant technicus

  De juiste keuzes maken winterharde beplanting

  Bij het kiezen van een groenblijvende plant is het belangrijk te onthouden dat deze hun bladeren behouden, zelfs in de winter. Hoewel ze bij strenge vorst van kleur kunnen veranderen, blijft je tuin overwegend groen. Er is een verrassend brede variëteit aan groenblijvende vaste planten beschikbaar, waaronder vele vaste planten, siergrassen en bodembedekkers. Ik geef je hier een vijftal prachtige planten die winterhard en wintergroen zijn. Vergeet je tuin ook niet voor te bereiden op het koudere seizoen. Hoe je dat doet, lees je hier!

  Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

  Euphorbia (Wolfsmelk)

  De Euphorbia of te wel de ‘Wolfsmelk’ is een robuuste vaste plant die bekend staat om zijn langdurige bloeiperiode. Deze plant pronkt met opvallende lichtgele bloemen in de maanden april, mei en juni. Winterhard en groenblijvend, bereikt deze soort een hoogte van ongeveer 40cm. Door zijn snelle uitbreiding is deze plant uitstekend geschikt als bodembedekker in de tuin.

  Wintergroene beplanting - de plant technicus
  Wintergroene beplanting - de plant technicus

  Heuchera (Purperklokje)

  De Heuchera is een onderhoudsarme plant. De ‘Palace Purple’ valt op met zijn dieppaarse, glanzende bladeren en kleine bloemetjes die aan fijne stelen bloeien. Deze bladplant blijft ook in de winter een aantrekkelijke verschijning in de tuin. Voor een optimale groei prefereert deze plant een vochtige, humusrijke bodem en een plekje in de halfschaduw.

  Armeria maritima (Engels Gras)

  Het Engels gras, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, het oosten van Amerika en Eurazië, is een veelzijdige plant die uitstekend dient als bodembedekker of rotsplant. Deze plant gedijt ook goed in de voegen van stapelmuurtjes. In de late lente en vroege zomer tooit het zich met halfbolle, witte bloemetjes. Het Engels gras is winterhard en bereikt meestal een hoogte van niet meer dan 40 cm.

  Deze plant kenmerkt zich door dunne, lange bladeren die enigszins lijken op een graspol, maar het is in werkelijkheid een groenblijvende vaste plant. Wat betreft de verzorging, het Engels gras verkiest een plek waar het niet constant natte voeten heeft, maar wel geniet van volle zon of halfschaduw.

  Wintergroene beplanting - de plant technicus
  Wintergroene beplanting - de plant technicus

  Geum chiloense (Nagelkruid)

  Deze robuuste vaste plant vindt zijn oorsprong in de Balkan en is in het wild vaak bekend als een onkruidsoort. Voor liefhebbers van opvallende, gele en/of oranje bloemen is dit de ideale keuze. Deze veerkrachtige plant bloeit op bijna elke plek die niet te donker is, en dit blijft doorgaan tot de eerste vorst intreedt. De Geum is perfect voor het creëren van gedurfde kleurencombinaties in je tuin.

  De plant vormt aantrekkelijke pollen van frisgroen blad. In de winter blijft er niet veel van de plant over, maar deze verdwijnt niet volledig uit het zicht.

  Ajuga reptans (Zenegroen)

  Deze vaste plant is van nature te vinden in uitgestrekte gebieden van Europa. Deze plant floreert het best in schaduwrijke of halfschaduwrijke omgevingen, met een voorkeur voor lichte en enigszins vochtige tuingrond. De plant komt in varianten met groen of paarsachtig blad, die prachtig contrasteren met de hemelsblauwe bloemen die vanaf april tot juni bloeien. De nectarrijke bloemen trekken insecten aan en vormen een mooie, bladhoudende voorjaarsbloeier. Ajuga vraagt minimale verzorging; alleen tijdens langdurige droogte is het nodig om water te geven. 

  Meer weten over tuin onderhoud?

  Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd en geholpen om de perfecte groenblijvende planten voor jouw tuin te vinden. Of je nu kiest voor de levendige bloemen van ‘Palace Purple’, de robuuste aantrekkelijkheid van Engels gras, of de charmante, onderhoudsarme Ajuga, elke plant draagt bij aan een unieke en levendige tuin. Maar vergeet niet dat elke prachtige tuin ook de juiste zorg en onderhoud nodig heeft. Voor meer tips en adviezen over tuinonderhoud en hoe je jouw tuin het hele jaar door stralend houdt kan je altijd contact opnemen met mij. Vul gewoon het contact formulier onder aan de pagina in.