Ga naar de inhoud

Compost, de Redbull voor je bodem​

  Compost, de Redbull voor je bodem

  De Plant Technicus

  Stappen om een composthoop te maken:

  Het najaar staat weer voor de deur en dus wordt er weer flink gesnoeid en blad geruimd. Maar waarom zouden we dit allemaal afvoeren? Zelf een composthoop maken is bijvoorbeeld een geweldige manier om organisch afval te recyclen en waardevolle compost te produceren die de bodemvruchtbaarheid verhoogt. Hier zijn de stappen om een composthoop te starten en de voordelen ervan:

  Compost - De Plant Technicus - Tuinmannen

  Stappen om een composthoop te maken:

  1. Kies een locatie: Kies een goed doorlatende plek in je tuin, uit de buurt van direct zonlicht. Dit helpt de composthoop vochtig te houden en voorkomt uitdroging.
  2. Bouw of installeer een container: Je kunt een eenvoudige container maken van houten pallets, stenen of ander materiaal. Zorg ervoor dat de container voldoende luchtcirculatie heeft.
  3. Voeg materialen toe: Voeg een mix van groene en bruine materialen toe. Groene materialen zijn bijvoorbeeld fruit- en groenteschillen, koffiedik en tuinafval. Bruine materialen omvatten bladeren, stro, papier en karton.
  4. Houd balans: Zorg voor een balans tussen groene en bruine materialen. Groene materialen leveren stikstof, terwijl bruine materialen koolstof leveren. Dit zorgt voor een efficiënte ontbinding.
  5. Draai de compost: Meng de materialen regelmatig om luchtcirculatie te bevorderen en het composteringsproces te versnellen. Dit voorkomt ook nare geuren.
  6. Houd het vochtig: Zorg ervoor dat de composthoop vochtig, maar niet doorweekt is. Dit helpt de micro-organismen actief te blijven.

  Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

  Voordelen van composthoop

  1. Afvalvermindering: Composteren vermindert de hoeveelheid organisch afval die naar stortplaatsen gaat.
  2. Nutriëntenrijke compost: De resulterende compost is een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor je tuinplanten.
  3. Bodemverbetering: Compost verbetert de bodemstructuur, verhoogt de waterretentie en bevordert een gezonde groei van planten.
  4. Milieuvriendelijk: Compostering vermindert methaanemissies van afvalstortplaatsen en verlaagt de behoefte aan kunstmeststoffen.
  5. Besparing op kosten: Door zelf compost te maken, hoef je minder compost of meststoffen te kopen.

  Een goed beheerde composthoop kan in enkele maanden tot een jaar compost produceren, afhankelijk van de omstandigheden en het type materialen dat je toevoegt.