Ga naar de inhoud

Vijf prachtige winterbloeiers

  Vijf prachtige winterbloeiers

  De Plant Technicus

  Winterbloeiers geven kleur aan de tuin

  In de wintermaanden is de natuur in rust. Planten laten hun bladeren en bloemen vallen om energie op te doen voor het voorjaar. Gelukkig zijn er ook planten die zich juist wel in de winter laten zien. Dit zijn de mooiste winterbloeiers!

  Helleborus

  De plant staat ook wel bekend als kerstkroos en is een echte winterbloeiende plant. De bloeiperiode loopt van eind januari tot begin april, maar in een milde winter kan de plant al begin januari beginnen met bloeien. De bekendste soort is de Helleborus Niger. Deze heeft witte bloemen. Deze wordt zelfs al aangeboden rond de kerstperiode. Vandaar de naam Kerstroos. De plant groeit het beste op een zonnige plek, maar ook schaduw kan hij goed hebben.

  Winterviolen

  Winterviolen bloeien de hele winter door, mits het niet vriest. Wanneer het vriest laten ze zichzelf slaphangen tot de temperatuur weer stijgt tot boven het vriespunt. Winterviolen zijn ook erg geschikt voor in bloembakken en potten op het balkon. Ze zijn ook goed te combineren met bloembollen. Zodra het mooie van de winterviolen eraf zijn, zullen de bloembollen eronder juist groeien. Leuk om te combineren met tulpen.
  De Plant Technicus - Winterbloeier
  De plant Technicus - Winterbloeiers Najaarsbeurt - Hamamellis

  Toverhazelaars (hamamelis mollis)

  De Toverhazelaar, in het Latijn Hamamelis, is een prachtige heerlijk geurende winterbloeier. De gele bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou maar kunnen tegen de vorst. Zodra de zon verschijnt zullen ze weer ontvouwen. De plant neemt wel veel ruimte in beslag, het is tenslotte een heester, dus geef hem een mooie ruime prominente plek in de tuin. De toverhazelaar heeft graag een plek in de zon of halfschaduw.

  Winterjasmijn

  Deze plant is erg geschikt tegen een muurtje die gericht is op het noorden of oosten. De Winterjasmijn wordt ook wel een leiplant genoemd, dat is een klimplant die je moet leiden. Leidt hem met wat atlasdraden die je aan de muur bevestigd omhoog. De plant kun je in ieder grondsoort neerzetten en bloeit vanaf december tm februari met gele bloemetjes, ook als het vriest! De plant groeit langzaam en kan een hoogte bereiken van wel 3 meter.

  Mahonia

  Deze plant heeft scherpe uiteindes aan de blaadjes en de bloemen hebben de vorm van een kaboutermuts. Deze blijft wel altijd mooi van kleur. De kleuren van de bloemetjes zijn geelachtig en dat blijft dat ook de gehele winter. De plant begint met bloeien vanaf oktober. De Mahonia heeft graag een plekje in de zon. De bloemen groeien tot wel 20 centimeter en ruiken heerlijk wanneer ze in bloei staan. Een echte aanrader voor deze donkere periode!
  Winterbloeier - Mahonia De Plant Technicus