Vijf prachtige winterbloeiers

Vijf planten die je kleur geven in de korte, donkere dagen.

Winterbloeiers geven kleur aan de tuin

In de wintermaanden is de natuur in rust. Planten laten hun bladeren en bloemen vallen om energie op te doen voor het voorjaar. Gelukkig zijn er ook planten die zich juist wel in de winter laten zien. Dit zijn de mooiste winterbloeiers!

”Een beetje kleur in het grauwe landschap kan geen kwaad.”

Tuinonderhoudin de winter

Tuin onderhoud in de winter

Lees meer over tuinonderhoud in december!

Top 5 winterbloeiers

Er zijn ruim 35 verschillende soorten narcissen. De lentebloeier is verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren en maten. Wist je dat er namelijk ook roze en rode narcissen bestaan? Waarschijnlijk niet. In Nederland zien we voornamelijk de gele en de witte narcissen. Ik laat je een paar van mijn favorieten zien.
De Plant Technicus - Winterbloeier

Helleborus

De plant staat ook wel bekend als kerstkroos en is een echte winterbloeiende plant. De bloeiperiode loopt van eind januari tot begin april, maar in een milde winter kan de plant al begin januari beginnen met bloeien. De bekendste soort is de Helleborus Niger. Deze heeft witte bloemen. Deze wordt zelfs al aangeboden rond de kerstperiode. Vandaar de naam Kerstroos. De plant groeit het beste op een zonnige plek, maar ook schaduw kan hij goed hebben.

Winterviolen‚Äč

Winterviolen bloeien de hele winter door, mits het niet vriest. Wanneer het vriest laten ze zichzelf slaphangen tot de temperatuur weer stijgt tot boven het vriespunt. Winterviolen zijn ook erg geschikt voor in bloembakken en potten op het balkon. Ze zijn ook goed te combineren met bloembollen. Zodra het mooie van de winterviolen eraf zijn, zullen de bloembollen eronder juist groeien. Leuk om te combineren met tulpen.

Toverhazelaars (hamamelis mollis)

De Toverhazelaar, in het Latijn Hamamelis, is een prachtige heerlijk geurende winterbloeier. De gele bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou maar kunnen tegen de vorst. Zodra de zon verschijnt zullen ze weer ontvouwen. De plant neemt wel veel ruimte in beslag, het is tenslotte een heester, dus geef hem een mooie ruime prominente plek in de tuin. De toverhazelaar heeft graag een plek in de zon of halfschaduw.

Winterjasmijn

Deze plant is erg geschikt tegen een muurtje die gericht is op het noorden of oosten. De Winterjasmijn wordt ook wel een leiplant genoemd, dat is een klimplant die je moet leiden. Leidt hem met wat atlasdraden die je aan de muur bevestigd omhoog. De plant kun je in ieder grondsoort neerzetten en bloeit vanaf december tm februari met gele bloemetjes, ook als het vriest! De plant groeit langzaam en kan een hoogte bereiken van wel 3 meter.
De plant Technicus - Winterbloeiers - Hamamellis

Mahonia

Deze plant heeft scherpe uiteindes aan de blaadjes en de bloemen hebben de vorm van een kaboutermuts. Deze blijft wel altijd mooi van kleur. De kleuren van de bloemetjes zijn geelachtig en dat blijft dat ook de gehele winter. De plant begint met bloeien vanaf oktober. De Mahonia heeft graag een plekje in de zon. De bloemen groeien tot wel 20 centimeter en ruiken heerlijk wanneer ze in bloei staan. Een echte aanrader voor deze donkere periode!

Blogs over tuinonderhoud

Bekijk de projecten waar ik met veel passie aan gewerkt hebt.

Maak je droomtuin werkelijkheid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Geplaatst in Onderhoud tuin en getagd met , , .