Tips om je tuin winterklaar te maken

Er is werk aan de tuin, het hele jaar door!

Tuinonderhoud in de winter

Veel mensen denken dat er in de laatste maanden van het jaar weinig werk is in de tuin, andere mensen denk dat elk gevallen blaadje moet worden opgeruimd. Maar wat is nou echt goed om in de tuin te doen in de aanloop van de koude wintermaanden? Ik geef je tips en trucs voor tuinonderhoud de komende maanden.
De Plant Technicus - Tuin winter klaar maken
”Een gezonde tuin is beter bestand tegen kou, nattigheid en overige weersinvloeden! ”

Meer weten over tuinonderhoud?

Ontdek wat ik in tuinonderhoud voor je kan doen

De tuin winterklaar maken, waar begin je?

Bloemen en planten

In deze periode kan je de indeling van je tuin nog eens goed onder de loep nemen. Bomen, heesters en rozen die een ander plekje nodig hebben kunnen nu nog perfect verplaatst worden. Zorg wel voor wat nieuwe tuinaarde bij het verplanten.

Scheur vaste planten die te groot zijn geworden (lees hier als je wilt weten hoe dat moet). Neem de pol uit de grond en steek deze in kleinere stukjes. Zet ongeveer de helft terug in de grond en doe iemand anders een plezier met de overgebleven stukken van de plant. Zo blijft jouw geliefde plant op een andere plek voortleven

Blaadjes en takjes

Ruim om te beginnen niet alle bladeren en dode takjes in de tuin op. Maar maak hier stapeltjes van op beschutte plekken. Hierin zullen zich egeltjes, insectjes en andere beestjes in nestelen. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor het ecosysteem in jouw buurt. Heb je niet de ruimte om stapeltjes blad te maken, plaats dan insectenhotels in de tuin. Deze kan je zowel in de tuin plaatsen als ophangen. Geen reden om dus niet aan de natuur te denken.

Naar binnen!

Haal zomerbloeiers zoals de Oleander en de Agapanthus naar binnen en zorg dat de rest van de buiten potten niet te veel water meer krijgen. Bevroren water (ijs) zet uit en zorg ervoor dat je potten zullen breken. Breng kalk aan op je gazon. Dit zorgt ervoor dat het gras zal afharden zoals wij dat noemen. Je krijgt er in het voorjaar een gezonder groener en sterker gazon voor terug.

Zorg voor de vogeltjes

Naast zorg voor de egeltjes en insecten kunt u ook een beetje voor de vogels zorgen. Hang alvast vogelkastjes op en voer ze in de winter een beetje bij door vetbolletjes op te hangen en voederplankjes te creëren (super leuk om samen met de kids zelf te maken).
Tip! Sluit de buitenkraan en je irrigatiesysteem af of isoleer deze. Waterleidingen kunnen bevriezen en zullen daardoor vervangen moeten worden!

Blogs over tuinonderhoud

Bekijk de projecten waar ik met veel passie aan gewerkt hebt.

Maak je droomtuin werkelijkheid

Ik werk met

Ik werk samen met de volgende bedrijven en en maak gebruik van de volgende merken: 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Geplaatst in Onderhoud tuin en getagd met , , .