Ga naar de inhoud

Tips om je tuin winterklaar te maken

  Tips om je tuin winterklaar te maken

  De Plant Technicus

  Tuinonderhoud in de winter

  Veel mensen denken dat er in de laatste maanden van het jaar weinig werk is in de tuin, andere mensen denk dat elk gevallen blaadje moet worden opgeruimd. Maar wat is nou echt goed om in de tuin te doen in de aanloop van de koude wintermaanden? Ik geef je tips en trucs voor tuinonderhoud de komende maanden.

  Bloemen en planten

  In deze periode kan je de indeling van je tuin nog eens goed onder de loep nemen. Bomen, heesters en rozen die een ander plekje nodig hebben kunnen nu nog perfect verplaatst worden. Zorg wel voor wat nieuwe tuinaarde bij het verplanten.

  Scheur vaste planten die te groot zijn geworden (lees hier als je wilt weten hoe dat moet). Neem de pol uit de grond en steek deze in kleinere stukjes. Zet ongeveer de helft terug in de grond en doe iemand anders een plezier met de overgebleven stukken van de plant. Zo blijft jouw geliefde plant op een andere plek voortleven

  Luister gratis onze Podcast Tuinmannen via Spotify

  Blaadjes en takjes

  Ruim om te beginnen niet alle bladeren en dode takjes in de tuin op. Maar maak hier stapeltjes van op beschutte plekken. Hierin zullen zich egeltjes, insectjes en andere beestjes in nestelen. Niet alleen leuk om te zien, maar ook goed voor het ecosysteem in jouw buurt. Heb je niet de ruimte om stapeltjes blad te maken, plaats dan insectenhotels in de tuin. Deze kan je zowel in de tuin plaatsen als ophangen. Geen reden om dus niet aan de natuur te denken.
  Tuin winterklaar maken
  Tuin winterklaar maken

  Naar binnen!

  Haal zomerbloeiers zoals de Oleander en de Agapanthus naar binnen en zorg dat de rest van de buiten potten niet te veel water meer krijgen. Bevroren water (ijs) zet uit en zorg ervoor dat je potten zullen breken. Breng kalk aan op je gazon. Dit zorgt ervoor dat het gras zal afharden zoals wij dat noemen. Je krijgt er in het voorjaar een gezonder groener en sterker gazon voor terug.

  Zorg voor de vogeltjes

  Naast zorg voor de egeltjes en insecten kunt u ook een beetje voor de vogels zorgen. Hang alvast vogelkastjes op en voer ze in de winter een beetje bij door vetbolletjes op te hangen en voederplankjes te creëren (super leuk om samen met de kids zelf te maken).

  Tip! Sluit de buitenkraan en je irrigatiesysteem af of isoleer deze. Waterleidingen kunnen bevriezen en zullen daardoor vervangen moeten worden!