Ga naar de inhoud

Tips & trics bij het planten van bloembollen

    Tips & trics bij het planten van bloembollen.

    De Plant Technicus

    Het hele jaar genieten van geplante bloembollen?

    Bloembollen zijn te onderscheiden in twee soorten; de voorjaarsbloeiers en de zomerbloeiers. Voorjaarsbloeiers dienen in het najaar geplant te worden. Zomerbloeiers pas na de laatste nachtvorst in het late voorjaar.

    Voorjaarsbloeiers

    Wil je in het voorjaar kunnen genieten van opkomende bolletjes zoals narcissen, blauwe druifjes, tulpen, sneeuwklokjes, krokussen en sieruien? Wees er dan op tijd bij. Het najaar is namelijk de beste tijd om je bollen te planten. Je kan door nu al te beginnen met planten een kleurige bloemenzee voor in het voorjaar creëren. De in het voorjaar bloeiende bollen zijn nu te verkrijgen en kunnen het beste van september t/m december geplant worden. Let op! Doe dit het liefst nog voor de eerste nachtvorst.

    Zomerbloeiers

    Dan de zomerbloeiers. Elke zomer weer zien we overal de Anemonen, Dahlia’s, Gladiolen en Lelies bloeien. Wil je deze ook in je tuin? Plant deze dan in de periode maart t/m mei. Let wel goed op met de nachtvorst!! Een enkel avondje vorst aan de grond zal de groei en bloei niet in de weg zitten. Maar streng winters weer is niet bevorderlijk voor de plant. Dek deze dan ook af wanneer het nog kan. Enkele zomerbloeiende bollen zal je echter wel al in het najaar moeten planten. Denk hierbij aan verschillende vaste planten en Alliums (sierui).

    Hoe plant je bloembollen?

    llereerst maak je de grond waar je de bollen wilt planten goed los. Om wat extra voeding aan de bol te kunnen geven is het verstandig om de grond te mengen met wat universele potgrond. Zorg er daarna voor dat je een gat maakt dat ongeveer tweemaal zo diep is als de bol hoog is. Dit geld nog het meest voor grote bollen. Let wel, voor Begonia’s en Dahlia’s gelden andere regels. Deze moet je vlak onder het oppervlak planten. Voor kleinere bolletjes kan je vaak gewoon een geultje maken en hierin de bolletje verdelen. Schep vervolgens het gat weer dicht met het aarde/potgrond mengsel en druk deze een beetje aan. Geef daarna de bollen wat water, en het voorjaar is al een beetje afgedwongen.
    Allium - bloembollen - de plant technicus
    Wees creatief met de bloembollen! Ikzelf knip vaak een zak bloembollen open en strooi ze lukraak wat uit op een uitgekozen plek. Meng ook wat kleuren door elkaar en zorg dat je wat verschillende bloeiperiodes hebt. Plant je de bollen in een pot? Probeer dan met verschillende lagen te werken. Tulpenbollen kan je namelijk goed onder de winterviolen planten. Of meng tulpenbollen met anemonen. Zo heb je twee bloeiperiodes in een pot. Hoe leuk is dat?