Tips om je balkon meer biodivers te maken!

Maak je balkon meer biodivers, of je nu een ruim of stadsbalkon hebt!

Met biodiverse beplanting draag je een steentje bij aan de natuur

Biodiverse tuinen zijn enorm in opkomst. Maar je hoeft niet persé een tuin te hebben om je steentje bij te kunnen dragen aan de natuur. Ook een stadsbalkon kan prima ingericht worden om insecten en vogeltjes een warm welkom te heten. Ik geef je een paar tips!

Biodiverse beplanting balkon - De Plant technicus Hoveniersbedrijf

”Voor vele insecten is er te weinig groen tegenwoordig, investeer in de natuur door verschillende beplanting te gebruiken”

biodiverse tuinen

Lees meer over biodiversiteit in de tuin!

Tips voor een biodivers balkon

Er zijn ruim 35 verschillende soorten narcissen. De lentebloeier is verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren en maten. Wist je dat er namelijk ook roze en rode narcissen bestaan? Waarschijnlijk niet. In Nederland zien we voornamelijk de gele en de witte narcissen. Ik laat je een paar van mijn favorieten zien.

Opvangen van regenwater

Het opvangen van regenwater om daar vervolgens je planten mee water te geven. Met een regenton kom je al een heel eind. Ze zijn te koop in vele formaten, dus ook als je een klein balkon hebt, kan je deze er plaatsen.

Bloemen en planten

Kies bij de beplanting voor planten die bloeien in verschillende seizoenen. Zo hebben de vogeltjes en insecten het hele jaar door voedsel. Je kan al een kleine vlinderstruik neerzetten op je balkon om de vlinders en bijen blij te maken met de nectar van deze plant.

Bij je balkon kan je ook goed in de hoogte werken. Hang hangbakken op gevuld met verschillende planten of kies voor een klimplant tegen de muur.

Biodiverse beplanting balkon - De Plant technicus Hoveniersbedrijf
Biodiverse beplanting balkon - De Plant technicus Hoveniersbedrijf

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Helaas komt het ook voor dat je planten worden aangevallen door luizen en andere ongedierte.

Bestrijdingsmiddelen zijn een optie, maar niet vriendelijk voor dier en milieu. Vogeltjes kunnen ziek worden van bestrijdingsmiddelen en insecten ook.

Een vriendelijkere manier om bijvoorbeeld bladluis tegen te gaan is het inzetten van lieveheersbeestjes. Er zijn verschillende websites waar je larven van lieveheersbeestjes kan kopen.

En om de lieveheersbeestjes echt een thuis gevoel te geven, kan je hier speciale lievenheersbeesthuisjes voor kopen, zodat ze kunnen overwinteren.

Balkon make over Den Haag - aanleg balkon - De plant technicus

Balkon renovatie! 

Lees hier meer over een balkon make over in Den Haag. Daar hebben we ook rekening gehouden met biodiversiteit op het balkon!

Geplaatst in Aanleg tuinen, Biodiversiteit en getagd met , , , .