Ga naar de inhoud

Snoeien in februari

  De tuin in februari

  De Plant Technicus

  Kan je snoeien in februari?

  In februari hoeft u zich niet te vervelen als het gaat om het onderhouden van de tuin. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het weghalen/snoeien van dode takken. Hierdoor creëer je meer licht in de bomen en is het voor nieuwe scheuten makkelijker groeien in het voorjaar! Let wel, knip niet te veel in levend hout i.v.m. vorstschade aan de plant. Bladverliezende planten moet je ongeroerd laten, zij verkeren nu in een rustperiode.

  Fruitbomen

  Snoei voordat de vorst écht toeslaat

  Snoei  fruitbomen uiterlijk voor het einde van februari. Een latere snoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, moet je wachten tot uiterlijk juni.

  Klimplanten knippen

  Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien. Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis). En vergeet de druif niet! Knip de druif nog voordat het voorjaar begint, want zodra de sapstroom van deze plant op gang komt kan je hem niet meer knippen. En in dat geval zal je de plant dood knippen!

  Snoeien februari - tuinonderhoud mei

  Vergeet je voorjaarsbeurt niet in te plannen! Geef je tuin een kickstart in de lente!

  Nog meer tuin onderhoud in februari

  • Strooi een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan (ook op het gazon). Wacht daarna zeker een maand met mesten.
  • Doe een beetje korrelmest (gedroogde koemest o.i.d.) over de grond bij de vaste planten, bol- en knolgewassen. Loop niet over deze plekken. Ze hebben deze maand vaak al groeischeuten gevormd en zijn extra kwetsbaar.
  • Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium. Kali of speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest is daarvoor prima.
  • Ga niet spitten als er nog vorst in de grond zit!
  • Doe alleen tuinwerk tijdens vorstvrij weer.
  • Denk je ook aan de hagen en/of bomen aan de waterkant? Indien er ijs ligt kun je wellicht wel een keertje bij de achterkant.
  • Houdt potten en bakken nog zeker een tijdje warm binnen of ingepakt.
  • Zorg ervoor dat je de buitenkraan afgesloten houdt en beregeningssystemen vorstvrij bewaard.
  • Plan alvast een voorjaarsbeurt in!