Meteen naar de inhoud

Snoeien in februari

    Snoeien in februari

    De Plant Technicus

    Kan je snoeien in februari?

    In februari hoeft u zich niet te vervelen alshet gaat om onderhoud aan de tuin. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het weghalen/snoeien van dode takken. Hierdoor creƫert u meer licht in de bomen en is het voor nieuwe scheuten makkelijker groeien in het voorjaar! Let wel, knip nooit in levend hout i.v.m. vorstschade aan de plant. Bladverliezende planten moet u ongeroerd laten, zij verkeren nu in een rustperiode.

    Snoei voor voordat de vorst komt

    Fruitbomen

    Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, moet u wachten tot mei – juni.

    Klimplanten knippen

    Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien. Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis). En vergeet de druif niet. Knip deze nog voordat het voorjaar begint, want zodra de sapstroom van deze plant op gang komt kunt u hem niet meer knippen. En in dat geval zal u de plant dood knippen!
    Snoeien februari - tuinonderhoud mei

    Vergeet je voorjaarsbeurt niet in te plannen! Geef je tuin een kickstart in de lente!

    Overig tuinonderhoud in februari

    • Strooi een geschikte kalksoort om verzuring van de bodem tegen te gaan (ook op het gazon). Wacht daarna zeker een maand met mesten.
    • Doe een beetje korrelmest (gedroogde koemest o.i.d.) over de grond bij de vaste planten, bol- en knolgewassen. Loop niet over deze plekken. Ze hebben deze maand vaak al groeischeuten gevormd en zijn extra kwetsbaar.
    • Geef fruitgewassen mest met extra veel fosfor en kalium. Kali of speciaal voor fruitgewassen samengestelde mest is daarvoor prima.
    • Ga niet spitten als er nog vorst in de grond zit!
    • Doe alleen tuinwerk tijdens vorstvrij weer.
    • Denkt u ook aan de hagen en/of bomen aan de waterkant? Indien er ijs ligt kunt u wellicht wel een keertje bij de achterkant.
    • Houdt potten en bakken nog zeker een tijdje warm binnen.
    • Zorg ervoor dat u de buitenkraan afsluit en beregeningssystemen vorstvrij bewaard
    • Plan alvast een voorjaarsbeurt in!