DE PLANT TECHNICUS

PLANTEN SCHEUREN EN DELEN: HOE DOE JE DAT?

Tips om het zelf uit te proberen!

WAT IS SCHEUREN?

Geen beter moment in het jaar om weer eens naar de indeling van uw tuin te kijken dan het najaar. Kijk weer eens kritisch naar de standplek van uw planten of  worden sommige planten inmiddels niet iets te groot? 

Om voor de juiste verhouding in de border te zorgen kunt u veel soorten beplanting ‘scheuren’  en delen. Ook blijft de conditie van de plant goed door af en toe de oude kern weg te halen. Zo krijgen de jonge nieuwe scheuten alle ruimte om te groeien. Wil je precies weten hoe? Ik heb wat tips en adviezen voor u op een rijtje gezet.


Scheuren is een manier om oudere, vaste planten te verjongen en te vermeerderen. Je graaft de plant op uit de border en deel deze op in kleinere stukken. Het oudste deel van de plant wordt weggegooid omdat deze geen groeikracht meer heeft. Doe dit het liefst op een composthoop! Na het scheuren worden de kleinere stukken weer teruggezet in de border.


De meeste planten in uw border zijn geschikt om te scheuren. Vooral bodembedekkers en planten met een grotere kluit kunt u makkelijk delen. Deze groeien vanuit de kern vaak verder uit. Deel deze dus op in stukjes en ieder deel vormt weer een nieuwe plant.

De Plant Technicus -planten delen - verplanten

WAAROM SCHEUREN EN DELEN?

Vaste planten die uitbundig groeien en bloeien breiden zich ook elk jaar beetje bij beetje uit. Met als gevolg een steeds vollere, rijkere pol. Tot de kern uitgeput raakt en niet meer groeit. De plant maakt nog wel nieuwe scheuten, maar doet dit alleen nog maar aan de rand van waar de plant aanvankelijk stond. De kern raakt uitgeput en zal stoppen met groeien en bloeien. Gooi de uitgeputte kern dan ook op de composthoop, de rest van de pol wordt verdeeld in ‘nieuwe’ plantjes.

WANNEER KAN IK SCHEUREN?

Planten scheuren wij wanneer de groeikracht is vermindert. Dit is vaak in het najaar en voorjaar.. Het voordeel van scheuren in het najaar is dat u de planten makkelijk herkent, dit omdat de blaadjes en/of uitgebloeide bloemen nog aan de plant zitten Planten die in het vroege voorjaar bloeien, deelt u sowieso in het najaar. De plant heeft in de warme najaarsgrond nog tijd om nieuwe wortels te maken en heeft zo al een voorsprong na de winter.

Planten scheuren, delen, verplanten en herindelen kan een intensief en uitdagend karwei zijn. Hulp en advies nodig? Ik ondersteun u graag. Zo laten we u tuin weer als nieuw voelen!!

HOE DOE IK DAT?

Graaf de plant die je wilt delen ruim uit. Pas op dat u zo min mogelijk wortels beschadigd.  Schud de kluit goed uit zodat de wortels iets zichtbaarder worden. Grote planten met losse wortels kun je delen door met een scherpe vlakke spade de kluit in meerdere stukken te steken. Een oud groter mes is ook vaak handig voor de wat kleinere kluiten. Met het mes volg je de wortels in plaats van ze door te snijden.

De Plant Technicus - wortels - verplanten
Scheur de plant in redelijk gelijke delen. Zorg dat je de gescheurde delen meteen ontdoet van onkruid en dode wortels. En halveer alle stengels en bladeren. Zo gaat er minder energie uit naar de groene gedeeltes van de plant en worden de wortels weer gestimuleerd. Uit één vaste plant kun je zo wel 10 tot 20 nieuwe planten halen.

Geef de planten weer een plek in de border. Graaf voor elke nieuwe plant een mooi ruim plant gat. Vul dit met nieuwe bemeste tuinaarde. Bemest de planten nu niet met stikstof. Zorg wel voor een bemesting met wat meer fosfor (P) en kalium (K). De plant hoeft namelijk niet meer te groeien zo vlak voor de winter, maar de wortels kunnen na deze behandeling wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Geef de eerste weken wel extra water.

PLANTEN OVER NA HET SCHEUREN?

Geen leuker persoonlijker cadeau dan een plant uit eigen tuin. Er is altijd wel iemand in uw omgeving die wat meer groen in de tuin kan gebruiken. Of deel een foto op sociale media. Er zijn inmiddels veel groepen op de verschillende kanalen te vinden die aan plantenruil doen. Zo delen we een mooi stukje tuin met elkaar. Heeft u een echt bijzonder plantje in uw tuin staan en deelt u dat graag met mij? Deel hiervan dan een foto op Facebook en noem mijn naam hierbij. Wellicht kan ik iemand hiermee verblijden in een nieuw passend plantplan.

Een hovenier met passie en liefde voor zijn vak; zo kunt u De Plant Technicus het best omschrijven. 

Geplaatst in Beplanting en getagd met , .