Ga naar de inhoud

Waar let je op bij het maken van een beplantingsplan?

    Waar let je op bij het maken van een beplantingsplan?

    De Plant Technicus

    Een beplantingsplan maken, hoe doe je dat?

    Droom je over een nieuwe ingeplante tuin? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Als ik een tuin ga inplanten, dan maak ik altijd een beplantingsplan. Dit helpt om overzicht te krijgen wat je waar plaatst. Maar wat staat er in zo’n beplantingsplan? 

    Beplantingsplan als basis

    De kracht van een goed beplantingsplan schuilt de opbouw en volgorde van de beoplanting. Hoe vaak komen planten terug? Welke structuur houd je aan? Hoe meer variatie, hoe natuurlijker je tuin oogt. Ik neem je mee in mijn opbouw.

    Bodem

    De basis van de tuin is eigenlijk de grond. Er zit veel verschil in grondsoorten, zoals klei, veen of zandgrond. Waarom is deze vraag belangrijk? Niet elke plant, struik of boom kan tegen dezelfde grond. Daarnaast is het ook goed om te controleren of je een natte tuin hebt of een zure grond. Niet elk gewas is hier geschikt voor. 

    Opbouw & standplaats

    Waar begin je mee? De opbouw en standplaatsen van de beplanting. In een beplantingsplan is het belangrijk dat je dit goed uitzoekt, want de hoeveelheid licht of schaduw er in de tuin aanwezig is, is erg belangrijk in de keuze van de beplanting. Heb je een erg zonnige tuin, dan kan je er voor kiezen om natuurlijke schaduw te creëren d.m.v. een boom. 

    Kijk daarna waar je in de tuin allemaal beplantingsvakken wilt hebben. Wil je borders? Waar wil je ze? En hoe breed? Ik zou altijd kiezen voor beplanting die elkaar opvolgt in hoogte. Zo creëer je diepte en kleur in de tuin. 

    Tuinonderhoud - De Plant Technicus beplantingsplan

    Beplanting in het plan

    Als je weet wat je wilt en waar, kan je beginnen met de beplanting. Ik zou er van om tuinen in te beplanting volgens biodiverse richtlijnen. Zo haal je bijen, vlinders naar de tuin, maar ook egeltjes. Dit is belangrijk voor het behoud van de natuur. Zij zorgen voor leven in de tuin. 

    Bloeiperiode

    Belangrijk in een beplantingsplan is dat je de beplanting zo selecteert en plant dat je het hele jaar door een bloeiende tuin hebt. Zo kan je elk moment genieten van een tuin. Combineer zomerse bloeiers met wintergroene planten, zodat je in de winter geen kale boel in de tuin hebt. Ik kan je helpen bij het vinden van de juiste beplanting, zodat je het hele jaar door een prachtige tuin hebt.
    stokroos - planten in droogte - de plant technicus hoveniersbedrijf

    Groeihoogte & kleur

    In een goed beplantingsplan wordt er ook rekening gehouden met de hoogte van de gewenste beplanting. Je wilt het liefst van laag naar hoog werken. Zo kan je alle beplanting in de tuin zien en creëer je diepte in de tuin. Je wilt niet dat overige planten worden overruled door een te grote struik. Let op dat je niet voor teveel verschillende kleuren in de beplanting kiest. Kies max 3 kleuren per border, zodat het rustig oogt.

    Tuin onderhoud

    Ben je zelf een persoon met groene vingers of wil je liever weinig tijd kwijt zijn aan het onderhoud van je tuin? Dat zijn wel vragen die je moet stellen voor je een keuze maakt in welke bomen, struiken en beplanting je kiest in je tuin. Heb je ook gedacht een beregening?

    Je kan er ook voor kiezen om het tuinonderhoud uit handen te geven. Ik maak dan aanvullend op je beplantingsplan een onderhoudsplan om de tuin het hele jaar door er perfect uit te laten zien.