Ga naar de inhoud

De mooiste lentebloeier: Narcissen

  De mooiste lentebloeiers:
  De narcissen

  De Plant Technicus

  Narcissen zijn geen saaie bloeiers

  Als narcissen bloeien, is het voorjaar begonnen. Ze zorgen vanaf het moment dat ze beginnen met bloeien voor een vrolijke sfeer in een vaak nog grauwe omgeving. De narcis staat voor ijdelheid en zelfzucht. In het oosten staat deze bloem symbool voor treurige liefde.

  Vele soorten narcissen

  Er zijn ruim 35 verschillende soorten narcissen. De lentebloeier is verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren en maten. Wist je dat er namelijk ook roze en rode narcissen bestaan? Waarschijnlijk niet. In Nederland zien we voornamelijk de gele en de witte narcissen. Ik laat je een paar van mijn favorieten zien.

  De trompetnarcis

  Dit is dé klassieker. De officiële naam van de trompetnarcis is ‘wilde narcis’. Het is dan ook de narcis die van oorsprong in de Lage Landen voorkomt. Helaas staat hij wel op de rode lijst met bedreigde planten. Met hun 15 tot 30 centimeter laten ze goed merken dat ze er zijn.

  Dubbele narcissen

  Dubbele narcissen hebben vaak één bloem op een stengel, maar soms ook meerdere. De dubbele kroon geeft een verkreukeld beeld. Dubbele narcissen zijn er in allerlei tinten geel, maar ook in crème, wit en oranje en allerlei combinaties van deze kleuren. En wist je dat ze meerjarig zijn? Dat is volgend jaar dus weer genieten!
  De plant technicus - narcissen
  De plant technicus - narcissen

  Spleetkronige narcissen

  De kroon van deze mooie narcis steekt niet uit maar is gespleten en ligt plat op de bloemdekblaadjes (kraag-narcis). Aanbevolen: ’Cassata’ (wit met licht gele kroon), ’Lemon Beauty’ (foto; wit met geeloranje hart) en ’Orangery’ (wit met oranje). Bloei: april-mei

  Botanische soorten

  Dit zijn bijzonder mooie narcissen. Een kleine groep van botanische soorten die niet zoveel gebruikt wordt in tuinen. Botanische narcissen zijn geschikt voor verwildering en kunnen op de plek blijven staan waar ze worden neergezet. Deze soorten zijn laag blijvend en bloeien in de regel vanaf eind februari tot half maart.

  Narcissen planten in de tuin

  Plant de bollen in losse grond 10 cm diep en enkele centimeters tussen elkaar. De beste tijd om de narcis bollen te plaatsen is tussen september en december. Omdat het vrij makkelijke bloeiers zijn, kun je ze in een zonnige of half schaduw plaats planten. Narcissen zijn meerjarig, wat dus wil zeggen dat je de bollen niet hoeft weg te gooien als ze uitgebloeid zijn.

  Afgeknipte narcissen scheiden een bepaald slijm af waar andere snijbloemen niet zo goed tegen kunnen. Zet daarom eerst even de narcissen in een aparte vaas voordat je ze bij elkaar zet.

  Narcissen uitgebloeid?

  Er komt een tijd (rond eind april, begin mei) dat de narcis uitgebloeid is. Haal de bollen uit de grond, met groen en al. Wikkel ze in een oude krant en leg ze op een koele plek, bijvoorbeeld in de kelder of in de schuur. In het najaar kan je dan de bollen weer terug planten in de tuin. Zo hergebruik je je bollen en scheelt dat weer in de portemonnee. Je kunt de bollen ook gewoon in de grond laten zitten wanneer ze andere beplanting niet in de weg zitten. Laat wel het loof aan de bollen zitten. Dit zorgt ervoor dat de bol genoeg energie vergaard voor het volgende seizoen. Lees hier meer tips en trics bij het planten van bollen.