Fruitbomen verzorgen en snoeien

De appel valt niet ver van de appelboom als je hem goed verzorgd!

Fruitbomen in de tuin

Er gaat niets boven fruit uit eigen tuin. Voor een fruitboom is bijna elke tuin wel geschikt, mits er genoeg ruimte voor is. Ook is het belangrijk dat je goed weet hoe je de fruitbomen moet verzorgen en snoeien.
”Door de volle bloembollen/pluimen heb je een pallet van kleuren en bloemen in je tuin of balkon.”
Fruitbomen onderhoud en snoeien - de plant technicus

Meer weten over tuinonderhoud?

Ik kan ook boom onderhoud verrichten

Het verzorgen van fruitbomen

Fruitbomen zijn gemakkelijk te verzorgen

Fruitbomen zijn gemakkelijke bomen om in de tuin te hebben. 1 á 2 keer per jaar snoeien en je kunt de boom het gehele jaar door planten (m.u.v. de vrieskou). Ook kan je enkele fruitbomen in een pot/kuip plaatsen. Denk hierbij aan de de citrusvruchten. Zorg dan voor voldoende water. Fruitbomen houden van veel water, vergeet dit dus niet bij de aanschaf. Ook kan je de boom vlak voor de bloei bemesten. Dit is natuurlijk een fijne boost voor het laten groeien van veel fruit.
Fruitbomen onderhoud en snoeien - de plant technicus (2)

Het snoeien van fruitbomen

Snoeigereedschap

Het allerbelangrijkste is om schoon en scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien, zo voorkom je schades en ziektes bij de bomen. Je kan fruitbomen snoeien om er de juiste vorm in te krijgen. Wanneer de boom ouder is snoei je de boom om vrucht te creëren en om juist te onderhouden.

Citrusbomen

Hoewel je een citrusboom het liefst zo groot mogelijk wilt hebben voor meer bloemen en vruchten moet je hem soms wel snoeien. Je kunt dit het beste doen in april. Ook kan je hem snoeien als hij vruchten heeft. Zo kan er meer zonlicht op de vruchten komen en groeien ze beter.

Appel- en perenbomen

Snoei appel- en perenbomen voor de bevordering van beter fruit en om de vorm te behouden. Het beste is om deze bomen twee keer per jaar te snoeien: een keer voor de bloei (winter) en een keer tijdens de bloei. Als je tijdens de bloei snoeit, krijg je betere vruchten. Let wel op dat je de bomen niet snoeit als de zon fel schijnt!

Pruim, kers, abrikoos (steenvruchten)

Bomen van steenvruchten kan je het beste na de oogst snoeien. Steenfruit mag niet te sterk gesnoeid worden, snoei dus altijd met mate. Verwijder alleen kruisende takken en kies er verder – als het even kan – liever voor om takken uit te buigen.
Geplaatst in Beplanting.