Najaarsbeurt in de tuin

Een mooie tuin in het voorjaar creëer je nog voordat de winter begint.

Vooruit denken scheelt veel werk

De laatste warme dagen liggen alweer even achter ons. Een zomer vol groei en bloei vergt veel van de tuin. Daarom helpen we de beplanting zo goed mogelijk in rust te komen door de najaarsbeurt.

Een najaarsbeurt van de tuin kan het perfecte begin zijn van het volgende tuinseizoen. Het klinkt wat ver maar nu al kan je de planten helpen volgend jaar weer te stralen. Maar wat is nou eigenlijk een voorjaarsbeurt in de tuin? Er zijn een aantal belangrijke zaken die moeten gebeuren. In op deze pagina vertel ik je welke werkzaamheden in het najaar te doen zijn.

”Onderhoud van de tuin houdt de tuin gezond, het hele jaar door!”

Tuin onderhoud in elk seizoen

Krijg jij al voorjaarskriebiels?

Werkzaamheden voor de najaarsbeurt

Een najaarsbeurt wordt in de regel tussen oktober en december uitgevoerd en is net zo uitgebreid als de voorjaarsbeurt. De tuin zal richting zijn winterslaap gaan, de planten zullen in rust komen. De ideale tijd dus om te snoeien, te verplanten, vaste planten te scheuren en de gehele tuin te bemesten. Ook is dit de tijd voor grondbewerking. Groeit de tuin niet goed, dan kan dat aan de bodem liggen. De tuin omspitten en doorwerken met de juiste grondsoort kan je het beste doen wanneer je planten in rust zijn. Je verstoord namelijk het groei en bloei proces van je planten niet. Groeien je vaste planten de pan uit? Neem ze uit en scheur ze in meerdere pollen. Zet de helft van deze pollen terug in de grond. De andere helft? Een leuk cadeau voor liefhebbende vrienden of familieleden.

Ook is dit het moment om bomen te snoeien en begeleiden. Nieuwe aanplant van bomen heesters en vaste planten kan ook in deze periode uitgevoerd worden. Dit geeft de plant een kleine voorsprong richting het voorjaar doordat de grond vaak nog wat warmer is dan in het vroege voorjaar. Ook is dit het seizoen waarin je je bloembollen plant. Ook deze houden van de nog warme grond voordat ze volgend seizoen uit komen.

IMG_4451 (1)

Vaste planten scheuren

Vaste planten scheuren: Sommige planten hebben het zo naar hun zin dat ze te aanwezig raken in de tuin. Veel vaste planten en siergrassen hebben de eigenschap om door te wortelen waar kan. Ze verdringen hierdoor regelmatig de andere beplanting. De planten in toom houden doe je door te scheuren. Neem hiervoor de gehele kluit van de desbetreffende plant uit en steek met je spade de kluit in meerder stukken. Kies de stukken met de meeste en mooiste wortels uit en plant deze weer terug op de plek waar je ze wilt hebben. Het is wel zeer aan te raden om het vrijgekomen plantvak aan tee vullen met verse grond en bemesting. Zo help je de plant goed op weg richting het volgende bloeiseizoen.

Snoeien

Snoeien van bomen en heesters: Bomen en heesters gaan in de slaap stand. veel van deze planten laten hun bladeren in deze periode vallen. Vaak nadat ze eerst een prachtige herfstkleur hebben gekregen! Dit is dan ook het moment om de bomen en heesters na te lopen op snoei werkzaamheden. Controleer op schurende en beschadigde takken. Knip lei-vormige bomen weer in model en zorg dat je voor verjonging zorgt bij bloeiende heesters. Let wel: niet iedere heester moet nu gesnoeid worden. Denk hierbij aan de vroegbloeiende heesters zoals de Forsythia. Vruchtdragende bomen zoals appels en peren snoei je in januari of februari weer in model. De wortels sterken aan in de nog warme grond voordat de kou toeslaat. Daarom zorg ik voor een juiste bemesting om de wortels helpen aan te sterken.

Tuinonderhoudin de winter

Bemesten

Bemesten van de tuin: Zoals gezegd moet ook in deze periode de tuin bemest worden. Waar je in het voorjaar het beste kunt bemesten met veel stikstof en weinig kalium is dit in het najaar precies tegenovergesteld. Weinig stikstof en veel kalium dus. Kalium zorgt voor het aansterken van de wortels, de wateropname en de groene kleur van het blad. Je gazon behandel je in deze periode met kalk. Dit voorkomt mos groei maar zorgt  ook voor een mooie groene kleur. Natuurlijke bemesting komt ook voor in jouw tuin. Laat de afgevallen en afgestorven bladeren in de border liggen. Dit zorgt voor cniet alleen voor compostering maar ook verschuilen allerlei insecten, wormen, en bijen zich hieronder. Zo help je het ecosysteem in jouw tuin overleven!

pexels-irina-iriser-1590549

Zie hier alle werkzaamheden op een rijtje:

 • Snoeien van bijvoorbeeld heesters,vaste planten, siergrassen etc;
 • Aanplanten bomen en andere planten;
 • Bloembollen planten;
 • Hagen laatste keer strak knippen;
 • Gazon onderhoud;
 • Bestrating onkruid/ alg vrij maken;
 • Tuin bemesten;
 • Gazon bekalken;
 • Scheuren van de vaste planten;
 • Tuinplannen maken voor volgend jaar;
 • Aanleg werkzaamheden;
 • Afsluiten en nakijken beregening;
 • Tuingereedschap repareren en aanvullen;
 • Grasmaaier laten slijpen;

Het najaar is hét moment om je gereedschap en grasmaaier te laten nakijken. Nadat je de laatste hand hebt gelegd kan je je grasmaaier door mij laten ophalen voor het onderhoud. De messen zullen weer geslepen worden en de motor wordt aangevuld met nieuwe  brandstof en olie. Zo begin je zorgeloos aan het volgende maaiseizoen.