Ga naar de inhoud

Beplanting voor de biodiverse tuin

    Beplanting voor de biodiverse tuin

    De Plant Technicus

    Bloemen en planten voor een biodiverse tuin

    Biodiverse tuinen hebben geen strak groei schema. Als de tuin eenmaal op volle toeren aan het groeien en bloeien is, ontstaat er een wirwar van prachtige kleuren en soorten. Wel moet je rekening houden met welke planten tegen deze manier van groeien kunnen. Ik geef je een lijstje van wilde bloeiers, die zeker in trek zijn bij de hommels, vlinders en bijen.

    Biodiverse beplanting en regels

    Bij de biodiverse tuin is er een vuistregel: minstens 60 procent beplanting en maximaal 40 procent verharding (betegeld terras, stenen paden). Ga voor variatie en inheemse, nectarrijke planten voor elk seizoen. Inheemse tuin-, pot- en kuipplanten trekken veel meer insecten, zoals vlinders en bijen, aan dan exotische exemplaren. Bovendien gaan deze langer mee, omdat ze hier in ons klimaat van nature gedijen, en vragen ze minder verzorging in de vorm van speciale voedings- of meststoffen en water.

    De klaproos (Papaver)

    De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is. De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersplant. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.

    Wilde akelei (Aquilegia Vulgaris)

    Deze plant zaait zichzelf elk jaar weer opnieuw uit. Door de onderlinge kruising geeft de Akkelei elk jaar een verrassing aan kleuren. Echt een tussendoorplantje. Waar ik mee wil zeggen dat je hem tussen elke soort plantjes kan zetten, in een plantenbak of een border.
    De plant technicus - biodiverse beplanting papaver
    de plant technicus - biodiverse beplanting

    Tulipa 'West Point'

    De tulp lijkt veel op een lelie en heeft een heel slank voorkomen. Tussen het groen zal deze bloeier goed opvallen door haar puntige bladeren en haar intens gele kleur.

    Japans Bottelroos (Rosa Rugosa)

    Planten die geuren mogen niet ontbreken in een biodiverse tuin. Hiermee worden insecten gelokt door de planten. Zo ook door de Japanse Bottelroos. Het is een rozen soort die wel maanden kan bloeien en wel tegen een stootje kan. Ze zijn er in super veel kleuren.

    Knikkend Nagelkruid (Geum Rivale)

    Het plantje wordt er vaak uitgetrokken, maar doe dat niet! Het geeft een heel leuk bloementje en is zeker geen onkruid. Is wel gebaat bij een wat vochtige grond, en niet in de volle zon.

    Vingerhoedskruid (Digitalis purperea)

    Dit is een geliefde bloeier bij de bijten, want de nectar werkt aanlokkelijk. Op een mooie dag moet je er maar eens naast zitten, dan zie je dat het een komen en gaan is van bijen en hommels. Er zijn vele soorten en kleuren en de plant zaait zichzelf uit. Hierdoor kan die overal in de tuin opduiken. Let op! De plant is giftig voor kinderen en huisdieren.

    Weidebloemmix voor in de tuin

    Weidebloemenmix kan gezaaid worden in de lente (maart, april, mei) zodat je dat jaar nog bloemen krijgt. Je mag eventueel nog zaaien tot eind juni om hetzelfde jaar bloei te zien, maar de bloei is dan wel korter. Als je zaait in de herfst krijg je het voorjaar erop bloemen. Weidemix past goed in een biodiverse tuin, want het trek allerlei insecten aan die dol op de bloemen zijn.